16 lucruri inedite pe care nu le ştiaţi despre unele dintre cele mai cunoscute melodii din lume - VIDEO

Există numeroase poveşti nespuse în spatele melodiilor celebre. Unele piese au fost respinse iniţial, scrise pentru altcineva sau ascund un alt mesaj în spatele versurilor.

2220 afișări
Imaginea articolului 16 lucruri inedite pe care nu le ştiaţi despre unele dintre cele mai cunoscute melodii din lume - VIDEO

Britney Spears

De la melodia lui Britney Spears, "Baby One More Time", la "Born in the USA", a lui Bruce Springsteen, Business Insider prezintă câteva dintre poveştile surprinzătoare ce se ascund în spatele unor cântece foarte cunoscute.

  • “Rock Your Body”, a lui Justin Timberlake, a fost iniţial scrisă de Pharrell pentru Michael Jackson.

Unul dintre cele mai bune cântece de pe albumul de debut în cariera solo al lui Justin Timberlake, "Justified", i-a fost destinat lui Michael Jackson.

"Rock Your Body", care a fost scris de Pharrell Williams şi The Neptunes, trebuia inclus în ultimul album al lui Michael Jackson, "Invincible".

Totuşi, staff-ul lui Michael Jackson a respins melodia şi astfel aceasta a devenit succesul lui Timberlake. Piesa a făcut ca albumul "Justified" să debuteze pe locul 2 în topurile muzicale şi să fie vândut în peste 3,5 milioane de copii în SUA, contribuind decisiv în lansarea carierei solo a lui Justin Timberlake.

  • "I Don't Want To Miss A Thing", a celor de la Aerosmith, a fost iniţial scrisă pentru Celine Dion.

"Armageddon", lansat în 1998, ar fi fost cu siguranţă altfel fără balada "I Don't Want To Miss A Thing" a trupei Aerosmith. Mai ales dacă aceasta ajungea la adevăratul destinatar – Celine Dion.

De vreme ce Liv, fiica solistului  Steve Tyler, deţinea un rol principal în acest film, trupa a fost solicitată să compună o melodie pentru coloana sonoră. Din lipsa inspiraţiei şi a timpului, ei au apelat la melodia scrisă de Diane Warren pentru Celine Dion. "I Don't Want To Miss A Thing" a devenit numărul 1 în topul Billboard, a fost nominalizată pentru Oscar şi a devenit una dintre melodiile celebre ale formaţiei Aerosmith.

  • Numele piesei "Smells Like Teen Spirit" a fost inspirat, dintr-o greşeală a lui Kurt Cobain, de numele unui deodorant pentru tinere.

"Smells Like Teen Spirit" a făcut carieră în anii grunge-ului şi a schimbat definitiv stilul muzical.

Katherine Hanna, lidera trupei Bikini Kill (şi prietenă cu iubita lui Cobain din vremea aceea), a scrijelit textul pe peretele locuinţei lui Cobain, glumind pe seama faptului că acesta mirosea ca deodorantul “Teen Spirit” .

Confundându-l cu un mesaj rebel, Cobain a transformat textul în titlul unui cântec ce a ajutat ca albumul "Nevermind" să fie vândut în 30 de milioane de copii în întreaga lume.

  • "Jeremy", al celor de la Pearl Jam, a fost inspirat de un incident armat de la o şcoală, despre care Eddie Vedder cities într-un ziar.

Pentru albumul "Ten", cu care au debutat în 1991, Pearl Jam a folosit o ştire dintr-un ziar penatru a crea "Jeremy", una dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei.

"Ed citea ziarul şi, la un moment dat, a început să fredoneze. A scris, practic, tot cântecul folosind articolul din ziar", îşi aminteşte Jeff Ament, basistul trupei Pearl Jam.

Articolul relata sinuciderea lui Jeremy Wade Delle, un adolescent de 16 ani din Texas, care a folosit o armă pentru a-şi lua viaţa în faţa colegilor de clasă.

Melodia a fost însoţită de un videoclip controversat care a făcut ca “Ten” să devină cel de-al 22-lea album care a atins 10 milioane de examplare vândute.

  • "I Love Rock 'N Roll" a fost preluat de Joan Jett

Joan Jett and the Blackhearts sunt celebri graţie melodiei "I Love Rock 'N Roll".

Însă "I Love Rock 'N Roll" este o preluare din repertoriul trupei britanice Arrows. Joan Jett a făcut faimoasă melodia, care a ocupat prima poziţie în topul Billboard şi a fost desemnată de Rolling Stone una dintre cele bune 500 de melodii din toate timpurile. Cântecul a fost ulterior preluat de alţi interpreţi, de la Britney Spears până la Miley Cirus.

  • Sarah McLachlan transmite un mesaj legat de dependenţa de heroină în piesa “Angel”

McLachlan a povestit că melodia “Angel” a fost inspirată de larga răspândire a dependenţei de heroină în rândul industriei muzicale şi de modul în care colegii ei din branşă erau afectaţi.

“Nu am încercat niciodată heroină. Dar am făcut multe pentru a scăpa de ea”, a povestit McLachlan. "Angel" a fost unul din marile succese ale interpretei şi a ajuns să fie folosit în campania de strângere de fonduri a ASPCA (o asociaţie din SUA care luptă cu abuzurile la care sunt supuse animalele).

  • Will Smith a fost co-autor al piesei “Gettin’ Jiggy Wit It”, alături de Nas.

"Gettin' Jiggy Wit It" este unul dintre cele mai cunoscute şi amuzante cântece ale lui  Will Smith. Totuşi, la apariţia acestuia a contribuit şi Nas, unul dintre cei mai serioşi artişti hip-hop.

Albumul ce a inclus melodia, "Big Willie Style", s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare şi l-a ajutat pe Smith să obţină cel de-al patrulea premiu Grammy. Cât despre Nas, autorul unor compoziţii respectate în industria de profil, "Gettin' Jiggy Wit It" nu l-a ajutat să depăşească nici a 18-a oară stadiul de nominalizat la Grammy.

  • Cântecul patriotic "Born In The U.S.A." al lui Buce Springsteen este un imn anti-american despre Războiul din Vietnam.

"Born In The U.S.A.", melodia preferată de mulţi americani cu prilejul zilei naţionale, este o baladă în care Springsteen îşi exprimă mânia faţă de modul în care sunt trataţi veteranii Războiului din Vietnam.

"Te gândeşti la toţi acei tineri şi tinere care au murit în Vietnam şi la cum au murit mulţi după ce s-au întors din război. Trebuie să te gândeşti, la un moment dat, că ţara a profitat de dăruirea acestor oameni", spus Springsteen pentru Rolling Stone.

Cântecul a fost greşit interpretat de foarte mulţi, Springsteen chiar rugându-l pe preşedintele Reagan să nu îl mai folosească pe post de imn în campania electorală din 1984.

Interpretat greşit sau nu, "Born In The U.S.A." a câştigat mai multe discuri de platină, fiind vândut în peste 15 milioane de exemplare.

  • Prince a fost autorul melodiei “Nothing Compares 2U”, făcută celebră de Sinead O’Connor

"Nothing Compares 2U" poate fi considerată cea mai bună melodie a lui Sinead O'Connor, totuşi piesa a fost scrisă de Prince. Cântecul a cunoscut un success mondial, dar O'Connor nu l-a întâlnit pe Prince decât după lansare.

Melodia, care este încă interpretată de Prince, alături de un videoclip memorabil, a câştigat discul de platină şi a consacrat-o pe O'Connor.

  • "Since U Been Gone", la un pas să ajungă la alte două artiste, înainte de a ajunge la Kelly Clarkson.

“Since U Been Gone”, al lui Kelly Clarkson, a fost refuzată de P!nk şi a fost la un pas de a ajunge în repertoriul lui Hillary Duff.

Autorii Max Martin şi "Dr. Luke" Gottwald au povestit pentru  Blender că piesa îi era destinată lui P!nk, dar aceasta a refuzat-o. Hillary Duff a fost foarte aproape de a o cânta, însă nu putea atinge notele înalte. Intervenţia producătorului Clive Davis a făcut ca melodia să ajungă la Clarkson.

"Sincer, cred că Max nici nu ştia cine este Kelly”, a povestit Gottwald.

"Since U Been Gone" a fost descărcată de 2,6 milioane de ori pe Internet şi a dovedit talentul de vedetă pop al lui Kelly Clarkson.

  • Otis Redding a cântat “Respect” înaintea de Aretha Franklin

Melodia "Respect", a lui Aretha Franklin, reprezintă una din cele mai puternice interpretări feminine din toate timpurile, însă aceasta a fost cântată, iniţial, de un bărbat, Otis Redding.

Poate că Redding a fost primul interpret, însă odată ce Franklin a pus mâna pe melodie, tonul şi semnificaţia acesteia s-au schimbat.

"A devenit o melodie foarte importantă pentru femei. Bineînţeles că sună altfel când Aretha Franklin cântă despre respect în familie şi altfel când cântă Otis”, susţine Lauren Onkey, producător executive la American Music Masters, pentru Cleveland.com

"Respect" a devenit primul success al lui Aretha Franklin şi s-a clasat pe poziţia a cincea în topul celor mai bune 500 de cântece ale tuturor timpurilor, alcătuit de revista Rolling Stone.

  • "F--- You", al lui Cee Lo Green, a fost scris de Bruno Mars.

Bruno Mars a scris multe piese cunoscute, dar cel mai surprinzător este "F--- You", interpretat de Cee Lo Green.

Melodia s-a născut în timpul unei şedinţe de înregistrări la care cei doi luau parte. Mars a compus piesa ajutat de corul NFSW al lui Cee Lo.

“Când Bruno mi-a fredonat prima oară ‘F--- You’, existau îndoieli în privinţa succesului”, povesteşte Cee Lo. Dar melodia a cunoscut succesul, ajungând pe locul 7 în topul Billboard al celor mai bune piese din 2011.

  • "Sweet Child o' Mine" al celor de la Guns N' Roses a fost scrisă în cinci minute.

"Sweet Child o' Mine" de pe albumul "Appetite For Destruction" cu care a debutat formaţia Guns 'N Roses, este un mare success rock care a apărut dintr-o joacă.

“Este o chestie interesantă. Nu am crezut niciodată că va deveni o melodie”, povesteşte Slash pentru Rolling Stone.

Liderul trupei, solistul Axl Rose, a scris versurile melodiei în cinci minute, ascultând sunetele chitarei ce răzbăteau dintr-o cameră alăturată.

"Sweet Child o' Mine" a rămas pentru 24 de săptămâni în topuri, ajungând chiar pe primul loc, ceea ce este impresionant pentru o piesă scrisă în câteva minute.

  • Bob Marley se referea la controlul natalităţii în “I Shot The Sheriff”

Puţini reuşesc să îşi imagineze că "I Shot The Sheriff" al lui Bob Marley se referă la controlul natalităţii, dar exact acesta este sensul dincolo de cuvinte.

Marley se opunea controlului natalităţii, considerând-ul un sacrilegiu, astfel că nu-i era pe plac nici doctorul care îi prescria reţete iubitei sale.

Acel doctor a devenit, mai târziu, şerif, iar "I Shot The Sheriff" a făcut ca albumul “Legend” să fie vândut în peste 10 milioane de copii.

  • Romantica melodie "Every Breath You Take" a celor de la The Police nu este deloc ceea ce pare. Este despre supraveghere.

"Every Breath You Take" a celor de la The Police este o compoziţie ce sună romantic şi care se referă  de fapt la supraveghere şi control.

Când Sting, liderul trupei, a scris melodia, acesta se confrunta cu sentimente obsesive şi de gelozie, într-o perioadă în care căsnicia i se destrăma.

"Cred că este un cântec foarte, foarte sinistru" a spus Sting pentru BBC.

În ciuda adevăratului său sens, cântecul este considerat de mulţi ca fiind unul de dragoste. Acesta a fost unul dintre cele mai profitabile cântece pentru Sting, el primind şi acum, în fiecare an, 730.000 de dolari.

  • Multe dintre melodiile celebre ale lui Britney Spears au fost respinse, scrise pentru altcineva sau scrise de altcineva.

Cum ar fi fost dacă TLC ar fi cântat "Baby One More Time?

Sau cum ar fi sunat "I'm A Slave 4 U", interpretat de Janet Jackson? Sau ar fi fost Rihanna sau Lady Gaga la fel de faimoase dacă "Umbrella" şi "Telephone" ajungeau la Britney Spears?

Toatea acestea se puteau întâmpla având în vedere că multe dintre piesele cunoscute ale lui Britney Spears au fost respinse sau scrise de alţi artişti.

TLC şi Janet Jackson au respins melodiile propuse care au ajuns, astfel, la Spears, în timp ce Spears a respins, la rândul ei, "Umbrella" şi "Telephone."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici