A apărut pilula care atenuează efectul amintirilor neplăcute

O echipă de cercetători americani şi canadieni a descoperit că un medicament existent deja pe piaţă, propranolol, poate atenua efectul amintirilor neplăcute şi nedorite lăsându-le intacte pe celelalte, potrivit unui studiu apărut în The Journal of Psychiatric Research, informează bbc.co.uk.

2 afișări

Cercetătorii de la universităţile McGill din Montreal şi Harvard din Boston speră ca descoperirea lor să conducă la crearea unor noi tratamente împotriva tulburărilor psihiatrice, precum şocul post-traumatic, sau a unor diverse fobii apărute în urma unor incidente neplăcute.

Specialiştii au adăugat, totuşi, că cercetările sunt încă în stadiu incipient.

Cercetătorii au ales 19 victime ale unor violuri şi accidente de maşină. Timp de zece zile, unora dintre voluntari li s-a administrat propranolol injectabil, în timp ce altora li s-a administrat câte un placebo.

După zece zile voluntarii au fost rugaţi să-şi reamintească evenimentul traumatizant. După alte şapte zile, pacienţii care au primit propranolol au manifestat un nivel mai mic de stres (indicat, de exemplu, de puls) în momentul în care au fost rugaţi să-şi amintească incidentul neplăcut.

Cercetătorii cred că amintirile sunt stocate iniţial în creier într-o stare maleabilă, fluidă, după care se întăresc şi devin parte a unui circuit. În momentul în care sunt aduse la suprafaţă, devin din nou fluide şi modificabile. Specialiştii cred că propranololul întrerupe căile biochimice care permit unei amintiri să se "întărească" după ce a fost adusă la suprafaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici