Actorul Patrick Stewart spune că eutanasia ar trebui să fie legalizată

Actorul Patrick Stewart a declarat recent că sprijină sinuciderea asistată în cazul persoanelor suferind de o boală în stadiul terminal, relatând într-un interviu apărut în ziarul The Mail On Sunday o experienţă personală în legătură cu această chestiune controversată.

309 afișări
Imaginea articolului Actorul Patrick Stewart spune că eutanasia ar trebui să fie legalizată

Patrick Stewart (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Patrick Stewart a relatat în interviul respectiv că soţia unui prieten apropiat s-a sinucis prin sufocare, după o lungă bătălie cu cancerul, fapt care l-a determinat pe actorul britanic să solicite reformarea legilor din Marea Britanie, pentru a oferi pacienţilor cu boli incurabile posibilitatea de a alege modul în care doresc să moară, informează contactmusic.com.

"La vârsta de 73 de ani, trebuie să iau în calcul posibilitatea propriei mele morţi. Am înţeles că planificarea morţii este pur şi simplu alt aspect al planificării vieţii", a declarat actorul în interviu.

De asemenea, Stewart a spus că a scris şi un "testament din timpul vieţii" - un set de instrucţiuni adresate personalului medical, care să îl îngrijească în anumite situaţii -, dar este nemulţumit de faptul că legile din Marea Britanie nu îi permit să includă instrucţiuni referitoare la eutanasie, în cazul în care se va îmbolnăvi grav.

"Cred această alegere de la sfârşitul vieţii ar trebui să includă o schimbare la nivel legislativ, care să permită opţiunea morţii asistate pentru persoanele aflate pe moarte. Pe cine protejează legile din prezent (...)? Legile din prezent pur şi simplu creează o situaţie chiar mai gravă pentru oamenii care doresc să pună capăt nefericirii şi lipsei de demnitate de la sfârşitul vieţii", a adăugat Patrick Stewart.

Patrick Stewart şi scriitorul Terry Pratchett, autorul seriei fantasy "Lumea Disc", patronează organizaţia Dignity in Dying, care militează pentru schimbarea legislaţiei britanice, solicitând legalizarea sinuciderii asistate pentru adulţii suferind de o boală incurabilă în stadiu terminal.

Devenit celebru graţie rolului căpitanului Jean-Luc Picard din serialul "Star Trek", actorul britanic Patrick Stewart a putut fi văzut în ultimii ani în toate filmele din franciza "X-Men", în rolul Profesorului Charles Xavier, cunoscut ca Profesor X, pe care l-a reluat şi în cea mai recentă producţie a francizei, "X-Men: Viitorul este trecut", de Bryan Singer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici