Actriţa Isabelle Huppert va prezida juriul Festivalului de la Cannes

Actriţa Isabelle Huppert va prezida juriul celei de-a 62-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (13 - 24 mai), unde a primit de două ori premiul pentru cea mai bună actriţă, cu rolurile din "Profesoara de pian" şi "Violette Nozière", informează organizatorii, citaţi de AFP.

57 afișări
Imaginea articolului Actriţa Isabelle Huppert va prezida juriul Festivalului de la Cannes

Actriţa Isabelle Huppert va prezida juriul Festivalului de la Cannes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt foarte fericită şi mândră. Am o lungă relaţie cu Cannes-ul şi această următoare întâlnire va marca în mod definitiv afecţiunea mea pentru festival şi, implicit, pentru cinematografia mondială", a declarat actriţa în vârstă de 55 de ani, într-un comunicat.

"Cannes reprezintă o uşă deschisă tuturor ideilor noi din lume. Sunt foarte entuziasmată de faptul că sunt o spectatoare privilegiată", a declarat actriţa, care a intrat într-un club foarte exclusivist (Liv Ullmann, Jeanne Moreau, Françoise Sagan etc.) al femeilor alese ca preşedinte al juriului Festivalului de la Cannes.

Thierry Frémaux, delegat general al festivalului, prezidat de Gilles Jacob, a explicat că a dorit "să aducă astfel un omagiu celei care şi-a pus popularitatea în slujba cinematografiei de autor, care colaborează cu tineri regizori şi pe care cineaştii străini o admiră".

O obişnuită a Croazetei, unde a fost membru al juriului şi gazdă a galei de premiere, Huppert a obţinut două premii pentru interpretare la acest eveniment, în 1978, pentru rolul unei asasine din "Violette Nozière", de Claude Chabrol, apoi în 2001, pentru rolul unei profesoare de pian de un sadism intimidant din "Pianista", de Michael Haneke.

Dintre cele 80 de opere din filmografia sa, 14 au fost prezentate în competiţie la Cannes, printre ele numărându-se "Afinităţi elective/ Les affinités électives", a fraţilor Taviani, şi "Şcoala dorinţelor/ L'école de la chair", de Benoît Jacquot, cu care tocmai a terminat lucrul la lungmetrajul "Villa Amalia".

Născută în 1953, într-un mediu de intelectuali, Isabelle Huppert s-a format la Conservatorul din Paris şi la cel din Versailles şi a debutat în teatru cu Antoine Vitez şi Robert Hossein.

S-a făcut remarcată pe marele ecran în 1976, cu "Judecătorul şi asasinul/ Le juge et l'assassin", de Bertrand Tavernier.

Actriţa a fost recompensată cu un Leu de Aur pentru întreaga carieră la ediţia din 2005 a Festivalului de Film de la Veneţia şi a lucrat cu regizori celebri precum Michael Cimino, Joseph Losey şi Marco Ferreri.

Printre filmele în care a jucat se numără: "Un barrage contre le Pacifique" (2008), "Beţia puterii" (2006), "Gabrielle" (2005), "Eu şi sora mea" (2004), "8 Femei" (2002), "Destine sentimentale" (2000), "Mulţumesc pentru ciocolată" (2000), "Fără scandal" (1999), "Jocurile sunt făcute!" (1997), "Ceremonia" (1995), "Amatorii" (1994), "Doamna Bovary" (1991), "Coup de torchon" (1981), "Les Ailes de la colombe" (1981), "Loulou" (1980), "Surorile Bronte" (1979), "Dantelăreasa" (1977).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici