Actriţa Julie Christie a făcut greva foamei pentru deţinuţii din închisoarea Guantanamo

Actriţa Julie Christie a făcut greva foamei timp de o săptămână, în semn de solidaritate cu deţinuţii din închisoarea americană Guantanamo care au adoptat aceeaşi formă de protest.

231 afișări
Imaginea articolului Actriţa Julie Christie a făcut greva foamei pentru deţinuţii din închisoarea Guantanamo

Julie Christie a făcut greva foamei, o săptămână, pentru deţinuţii din închisoarea Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Julie Christie a început greva foamei pe 28 iulie, în semn de solidaritate cu iniţiativa StandFast for Justice lansată de fundaţia de caritate Reprieve, care încearcă să informeze publicul larg din Statele Unite în legătură cu situaţia celor 100 de deţinuţi din închisoarea Guantanamo aflaţi deja în greva foamei, informează contactmusic.com

Actriţa a susţinut în special cauza unui cetăţean britanic, Shaker Aamer, aflat în închisoare de 11 ani.

Într-un articol publicat în cotidianul britanic The Guardian, Julie Christie a declarat: "În ultima săptămână am făcut greva foamei în semn de solidaritate cu deţinuţii din închisoarea Guantanamo, renunţând la toate alimentele şi acceptând doar lichide. M-am înscris în acest proiect pentru că sper că prezenţa mea va avea o mică contribuţie la succesul campaniei StandFast for Justice a fundaţiei Reprieve, lansată cu scopul de a promova cauza deţinuţilor din Guantanamo aflaţi în greva foamei şi pentru a-i face pe oameni să înţeleagă ceea ce se petrece aici".

"Dificultatea de a nu mânca este un obstacol mai degrabă de ordin mental decât de ordin fizic - ai în minte imaginea unui şir imens de farfurii cu mâncare. Acum, când a sosit timpul să mănânc din nou, simt că nu ar trebui să o fac: misiunea nu a fost încheiată, încă nu s-a făcut dreptate. Simt ca pe un fel de trădare faptul că noi ne vom continua vieţile noastre normale, în timp ce acei oameni suferă în continuare. Sper că eforturile fundaţiei Reprieve vor întrerupe tendinţa de normalizare a tratamentelor inumane la care sunt supuşi deţinuţii aflaţi în greva foamei", a adăugat actriţa.

Cu această iniţiativă, Julie Christie a călcat pe urmele actorului britanic Frankie Boyle, care a făcut şi el greva foamei pentru o săptămână, în iulie, pentru a susţine cauza deţinutului Shaker Aamer.

Shaker Aamer, cetăţean saudit cu rezidenţă în Marea Britanie, a fost arestat la Jalalabad, în Afganistan, pe 24 noiembrie 2001 şi se află începând din 14 februarie 2002 în închisoarea Guantanamo din Cuba, unde a fost încarcerat fără să fie pus oficial sub acuzare şi fără un proces în instanţă.

Julie Frances Christie, născută pe 14 aprilie 1940, este o actriţă britanică celebră în anii '60 şi '70, recompensată într-o carieră prestigioasă cu un premiu Oscar, un Glob de Aur, un premiu BAFTA şi premiul Sindicatului actorilor americani. Primele sale roluri au fost cele din peliculele "Crooks Anonymous" şi "The Fast Lady", ambele apărute în 1962. A devenit cunoscută cu rolul din "Billy Liar" din 1963. În 1965, a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă cu rolul Diana Scott din filmul "Darling". În acelaşi an, a interpretat personajul Lara Antipova în "Doctor Zhivago". În anii care au urmat, Julie Christie's s-a remarcat într-o serie de pelicule valoroase, precum "Fahrenheit 451" (1966), "Far from the Madding Crowd" (1967), "Petulia" (1968), "McCabe & Mrs. Miller" (1971), "Don't Look Now" (1973) şi "Heaven Can Wait" (1978). Printre rolurile sale mai recente se numără cele din filmele independente "Afterglow" (1997) şi "Away From Her" (2006), pentru care a primit două nominalizări la premiul Oscar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici