Albumul "Artpop" al cântăreţei Lady Gaga generează pierderi de 25 milioane de dolari

Casa de discuri cu care colaborează cântăreaţa Lady Gaga anticipează pierderi de 25 de milioane de dolari, cauzate de o campanie promoţională mult prea scumpă şi de vânzări slabe ale noului album al artistei americane, "Artpop".

504 afișări
Imaginea articolului Albumul "Artpop" al cântăreţei Lady Gaga generează pierderi de 25 milioane de dolari

Lady Gaga (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Debutul în topurile americane al noului disc lansat de cântăreaţa Lady Gaga, "Artpop", este unul dezamăgitor, întrucât vânzările acestuia se situează mult sub cele reuşite de precedentul material discografic al artistei americane, "Born This Way", care s-a vândut în peste 1 milion de copii în prima săptămână după lansare în Statele Unite ale Americii, în 2011, informează lefigaro.fr.

Acele vânzări spectaculoase au fost favorizate şi de oferirea unui player MP3 Amazon odată cu albumul (444.000 de copii vândute graţie acestei oferte promoţionale).

Potrivit site-ului american Billboard, "Artpop" nu pare să aibă acelaşi succes. Lansat pe 11 noiembrie, discul abia a ajuns la 250.000 de copii vândute, marcând astfel o scădere cu 75% a vânzărilor în comparaţie cu cele reuşite de precedentul disc. Lady Gaga a fost întrecută de două dintre marile sale rivale din muzica pop: Katy Perry şi Miley Cyrus. Noile albume ale acestora, "Prism" şi "Bangerz", s-au vândut în prima săptămână în 280.000 de copii, respectiv 270.000 de copii.

Problemele nu se opresc însă aici. Interscope, casa de discuri cu care colaborează Lady Gaga, a cheltuit 25 milioane de dolari pentru a organiza campania promoţională a albumului "Artpop". Aceste milioane investite în marketing nu vor fi compesate de vânzările albumului, considerate a fi mult prea mici, anticipează casa Interscope. Potrivit unui raport întocmit de site-ul Examiner.com, această pierdere financiară ar putea duce la concedierea a 50 de angajaţi de la Interscope.

Vânzările dezamăgitoare ale albumului "Artpop" nu sunt însă surprinzătoare, întrucât albumul a fost primit cu multe rezerve de criticii muzicali anglo-saxoni. "Există în mod cert un «pop» foarte bun pe noul album lansat de Lady Gaga. Însă componenta «art» este mai dificil de găsit", a scris The Guardian.

"Muzical, (albumul) e la fel de mare, îndrăzneţ, imprevizibil şi variat ca Lady Gaga însăşi (...) Dar, dacă Gaga vrea să fie luată în serios în calitate de artistă, atunci trebuie să petreacă mai mult de cinci minute aruncând pe hârtie primele rime care îi vin în minte", a scris la rândul său Huffington Post.

"Cea mai recentă explorare extravagantă întreprinsă de Lady Gaga asupra propriei celebrităţi, a grandorii şi a curajului ei este fără de tăgadă una implacabilă. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că noul album este amuzant", scrie USA Today.

În Franţa, primirea făcută de către critici a fost şi mai glacială. Olivier Nuc, critic muzical la Le Figaro, consideră că noul album al cântăreţei americane "este de o prostie abisală".

Precedentele două albume de studio ale cântăreţei s-au intitulat "The Fame" (2008) şi "Born This Way" (2011).

Lady Gaga, al cărei nume real este Stefani Germanotta, este renumită pentru spectacolele ei adeseori controversate. La gala MTV VMA 2010, artista americană a purtat o rochie croită din bucăţi de carne crudă, în semn de protest faţă de politica "don't-ask-don't-tell" ("nu întreba, nu spune") din armata americană. Această lege, care impunea militarilor să îşi ascundă homosexualitatea, a fost abrogată în 2011.

Cântăreaţa Lady Gaga, care a concertat la Bucureşti în august 2012, a devenit celebră graţie unor piese precum "Bad Romance" şi "Poker Face", dar şi cu ajutorul unui marketing agresiv şi al provocărilor - în special vestimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici