Alexandru Mironov: Eu pot garanta că va veni un sfârşit al lumii, dar peste 8 miliarde de ani

Alexandru Mironov a comentat, pentru MEDIAFAX, speculaţiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârşitul lumii, care ar urma să se producă vineri, 21 decembrie 2012, spunând că el poate garanta că va veni sfârşitul lumii, dar acesta va fi peste 8 miliarde de ani.

547 afișări
Imaginea articolului Alexandru Mironov: Eu pot garanta că va veni un sfârşit al lumii, dar peste 8 miliarde de ani

Alexandru Mironov (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Teoriile hollywoodiene despre sfârşitul lumii spun că în timpul solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie 2012, va avea loc apocalipsa. Însă abordarea mercantilă şi turistică a evenimentului a fost denunţată de organizaţiile indigene din America Centrală şi Mexic, care au reproşat guvernelor şi antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători.

Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date, care ar marca în realitate doar încheierea unui ciclu din calendarul maya.

În acest context, scriitorul şi jurnalistul Alexandru Mironov a vorbit, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, despre speculaţiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârşitul lumii, spunând că "acestea nu sunt false".

"Au o urmă de adevăr, în sensul că astronomii şi matematicienii mayaşi îşi făceau socotelile în perioade de câte 52 de ani, săpau în piatră concluziile lor. Ultimii săpători în piatră au fost cam pe vremea când conchistadorii năvăleau peste mayaşi. Astfel, aceştia nu au mai apucat să ducă socoteala mai departe de 2012. De aici au pornit speculaţiile privind sfârşitul lumii", a spus Alexandru Mironov.

Acesta a glumit spunând că poate garanta că sfârşitul lumii va veni, însă nu acum.

"Eu pot garanta că va veni un sfârşit al lumii, dar acesta va fi peste 8 miliarde de ani, când soarele se va transforma în supernova şi globul de foc va înghiţi toate planetele până dincolo de Jupiter. Aşa spune teoria astronomică. Asta vă pot garanta şi ne putem verifica unii pe alţii", a spus amuzat Alexandru Mironov.

Totodată, Alexandru Mironov este de părere că ipotezele privind sfârşitul lumii sunt, de fapt, influenţate foarte mult şi de interpretarea de la Hollywood a acestor date simbolice, la care contribuie cineaştii, scriitorii şi jurnaliştii.

Calendarul maya, care include 18 luni de câte 20 de zile şi un "Wayeb", o lună sacră de cinci zile, a început în anul 3114 î.en, potrivit presei internaţionale. El prevede o nouă eră, care va începe pe 21 decembrie (anumiţi cercetători indică data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat în toată partea de sud a Mexicului şi în alte patru ţări, în care influenţa culturii maya a rezistat până în zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador şi Honduras). Această dată marchează sfârşitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de către unii drept o profeţie despre sfârşitul lumii.

Contribuţia adusă de civilizaţia maya, care şi-a atins apogeul în perioada 250 e.n. - 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, populaţia maya a contribuit şi la dezvoltarea altor domenii precum arhitectură, matematică, topografie, arta textilă şi gastronomie, iar aceste contribuţii sunt vizibile şi în zilele noastre. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici