Animale gigantice, capturate de specialişti din apele Antarcticii

Cercetătorii care studiază apele Antarcticii au reuşit să filmeze şi să captureze mai multe animale marine gigantice, printre care se numără păianjeni de dimensiunea unei farfurii întinse şi meduze cu tentacule de şase metri.

17 afișări
Imaginea articolului Animale gigantice, capturate de specialişti din apele Antarcticii

Animale gigantice, capturate de specialişti din apele Antarcticii

Trei nave cu cercetători din mai multe ţări, care au făcut un recensământ al apelor Antarcticii, inclusiv la peste 1.000 de metri adâncime, s-au întors, la începutul săptămânii, în Australia.

"Gigantismul este un element comun al apelor Antarcticii - am capturat viermi uriaşi, crustacee gigantice şi păianjeni marini de dimensiunea unei farfurii întinse", a declarat cercetătorul australian Martin Riddle, coordonatorul echipei de pe nava Aurora Australis. "Multe trăiesc în întuneric şi au ochi destul de mari. Sunt nişte peşti foarte ciudaţi", a adăugat acesta.

"În unele zone, fiecare centimetru de pe fundul mării este acoperit cu forme de viaţă. În alte zone se cască gropi adânci sau vezi aisberguri ieşind de pe fundul mării", a mai spus cercetătorul.

Expediţia Australian Antarctic Division a avut ca scop analizarea impactului schimbărilor climatice asupra apelor Antarcticii, precum creşterea acidităţii provocată de creşterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Un nivel mare al acidităţii face dificilă supravieţuirea organismelor marine, pentru că scheletul format din carbonat de calciu nu se poate forma.

Roddle crede că primele efecte ale schimbărilor climatice se fac remarcate în apele reci şi adânci ale Antarcticii.

Cele trei nave care au luat parte la expediţie, Aurora Australis, L'Astrolabe (Franţa) şi Umitaka Maru (Japonia), au sosit în Australia, la Hoabrt, încărcate cu animale marine, inclusiv exemplare din specii necunoscute, capturate lângă coasta estică a Antarcticii. Unele animale, capturate la adâncimi cuprinse între 200 şi 1.400 de metri, cântăresc până la 30 de kilograme. 25% din formele de viaţă recenzate de specialişti sunt necunoscute.

Recensământul formelor de viaţă din Antarctica este rezultat al colaborării dintre cercetătorii francezi şi japonezi, care au studiat partea din mijloc şi suprafaţa apelor, şi australieni, care au analizat fundul oceanmului. Exemplarele vor fi trimise universităţilor şi muzeelor din lumea întreagă pentru identificare, prelevare de mostre de ţesut, analiză a ADN-ului şi înregistrare.

Expediţia face parte dintr-un amplu studiu internaţional, Census of Antarctic Marine Life, coordonat de Australian Antarctic Division, care trebuie să efectueze 16 călătorii în apele Antarcticii până în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici