Apariţie neaşteptată în România. Oraşul în care a fost văzută pentru prima oară o gâscă de zăpadă. FOTO

O gâscă de zăpadă, pasăre specifică Americii de Nord şi semnalată în vestul Europei doar ca apariţie accidentală, a fost observată pe o insulă de pe Dunăre, în judeţul Brăila.

1517 afișări
Imaginea articolului Apariţie neaşteptată în România. Oraşul în care a fost văzută pentru prima oară o gâscă de zăpadă. FOTO

Primul exemplar văzută în România

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Societatea Ornitologică Română, biologii SOR au realizat prima observaţie documentată cu fotografii a unui exemplar de gâscă de zăpadă în România – pasăre specifică Americii de Nord. Până acum, această specie a mai fost semnalată în vestul Europei doar ca apariţie accidentală.

Biologii SOR Dorin Damoc şi Dani Drăgan au reuşit să observe şi să documenteze cu fotografii un exemplar de gâscă de zăpadă (Anser caerulescens) în România la o acţiune de monitorizare de gâşte sălbatice din Insula Mare a Brăilei în cadrul proiectului „Conservarea gâştei cu gât roşu pe toată ruta globală de migraţie”, finanţat prin programul LIFE al Comisiei Europene.

„Noi aveam de monitorizat sectorul din Insula Mare a Brăilei şi căutam stolurile de gâşte pentru a număra exemplarele de gâscă cu gât roşu (Branta ruficollis). Era normal să ne sară în ochi gâsca de zăpadă, care este albă şi era extrem de vizibilă într-un stol care se hrănea pe câmp. Erau acolo şi gârliţe mari şi gâşte cu gât roşu, dar am văzut exemplarul alb şi iniţial am crezut că este vorba despre o altă specie, dar un exemplar leucistic. Am urmărit prin lunetă pasărea şi am comparat caracterele de determinare cu cele din determinatorul de păsări. Era clar că avem de-a face cu primul exemplar de gâscă de zăpadă care a ajuns în România”, a povestit Dorin Damoc.

„Imediat după ce au văzut gâsca de zăpadă, biologii SOR şi-au anunţat colegii. Primul care a ajuns acolo a fost Emil Todorov, managerul proiectului de monitorizare a gâştelor pentru SOR. Observaţia a fost confirmată şi de el, dar mai rămâne o enigmă de dezlegat – de unde provine exemplarul din România”, se arată în comunicat.

Gâsca de zăpadă nu este o pasăre care să ajungă în România. Cuibăreşte în America de Nord şi Canada şi migrează pentru a ierna în sudul Americii de Nord. Unele exemplare, însă, ajung accidental şi în vestul Europei, duse de vânturi puternice sau de furtuni. Mai multe exemplare au fost semnalate în Marea Britanie, Olanda sau Danemarca, dar niciodată la noi în ţară.

„Nu ştim cu exactitate cum a ajuns acest exemplar la noi. Poate fi un exemplar care a ajuns accidental la noi, dar poate fi şi un exemplar care să fi scăpat dintr-o colecţie. La asta ne-am gândit şi noi prima oară, când am văzut pasărea, pentru că nu se află pe o cale naturală de migraţie a acestei specii. Ne-am uitat prin lunetă mai mult timp, am făcut şi fotografii prin lunetă special pentru a încerca să vedem dacă pasărea are inele color pe picioare. Crescătorii şi colecţionarii îşi marchează cu inele exemplarele pe care le au. Exemplarul observat de noi nu are niciun astfel de inel”, a spus Dorin Damoc.

În România cuibăreşte o singură specie de gâscă sălbatică – gâsca de vară. Cea mai mare aglomerare de gâşte are loc iarna, când mai multe specii vin să ierneze în România. Acestea vin din Siberia şi Peninsula Scandinavă, dar România nu se află pe nicio cale de migraţie a speciilor din America.

Gâsca de zăpadă a fost identificată în prima acţiune din sezonul rece 2019-2020 pe care SOR o dedică monitorizării gâştelor în proiectul „Conservarea gâştei cu gât roşu pe toată ruta globală de migraţie”. Proiectul are ca ţintă gâsca cu gât roşu, specie care cuibăreşte în Siberia, dar iernează în România, Bulgaria şi Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici