Arheologii au descoperit în Irak statuia veche de 2.700 de ani a unui „Lamassu”, un taur înaripat asirian

Într-o descoperire arheologică importantă din nordul Irakului, cercetătorii au scos la iveală o sculptură din alabastru veche de 2.700 de ani a zeităţii asiriene înaripate, Lamassu. În mod remarcabil, piesa monumentală a rămas în mare parte intactă, în ciuda dimensiunilor sale considerabile.

3529 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit în Irak statuia veche de 2.700 de ani a unui „Lamassu”, un taur înaripat asirian

Sursa foto: X/Twitter

Poziţionată la poarta oraşului antic Khorsabad, situat la aproximativ 15 kilometri nord de actualul Mosul, sculptura îl înfăţişează pe Lamassu, un zeu asirian caracterizat de o faţă umană, un fizic de taur şi aripi de pasăre.
 
Capul acesteia se afla anterior în Muzeul Irakului din Bagdad, după ce fusese confiscat de la contrabandişti în anii 1990, a explicat conducătorul francez al săpăturilor, Pascal Butterlin.
 
Vorbind despre monumentala sculptură de 18 tone şi 3,8 pe 3,9 metri, Butterlin şi-a exprimat uimirea: "Dezgroparea unui obiect de o asemenea amploare este o raritate".
 
El a adăugat: "De obicei, astfel de piese de mari dimensiuni sunt asociate cu săpături în Egipt sau Cambodgia. Complexitatea detaliilor de pe această sculptură este cu adevărat uimitoare".
 
Butterlin este profesor de arheologie a Orientului Mijlociu la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne.
 
Impresionanta sculptură stătea cândva ca o santinelă la porţile oraşului antic Khorsabad, la aproximativ 15 kilometri nord de actualul Mosul. Reprezentându-l pe Lamassu, aceasta are un cap uman, un corp de taur şi aripi de pasăre. Piesa a fost comandată în timpul domniei regelui Sargon al II-lea (722-705 î.Hr.) şi simboliza protecţia oraşului, relatează Lovin Malta.
 
Arheologul francez Victor Place a menţionat pentru prima dată sculptura în secolul al XIX-lea. Ulterior, a dispărut din ochii publicului până în anii 1990, când guvernul irakian a marcat-o pentru "atenţie urgentă". În mod tragic, în acest interval de timp, hoţii au furat capul, împărţindu-l în secţiuni pentru a-l transporta ilegal în străinătate.
 
Din fericire, restul sculpturii a scăpat de daune în timpul controlului Statului Islamic în 2014, datorită locuitorilor din Khorsabadul de astăzi. Înainte de a se refugia în zone mai sigure, aceştia au ascuns relicva antică, păstrând o piesă importantă a patrimoniului lor, a povestit Butterlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici