Asociaţia ACCEPT reacţionează la decizia Primăriei: „Nu vom accepta să fim reduşi la proporţiile unui botez stradal. Cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la Bucureşti”

Asociaţia ACCEPT salută schimbarea de poziţie din partea autorităţilor locale din Bucureşti, însă transmite că numărul participanţilor va fi probabil de ordinul miilor, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi.

8565 afișări
Imaginea articolului Asociaţia ACCEPT reacţionează la decizia Primăriei: „Nu vom accepta să fim reduşi la proporţiile unui botez stradal. Cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la Bucureşti”

Asociaţia Accept reacţionează la decizia Primăriei: „Nu vom accepta să fim reduşi la proporţiile unui botez stradal. Cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la Bucureşti”

Primăria Capitalei a acceptat ca „Bucharest Pride” să aibă loc sâmbătă pe Calea Victoriei, însă nu cu mai mult de 500 de participanţi. Iniţial, Primăria Capitalei refuzase organizarea marşului din acest an pe Calea Victoriei.

La RFI, Asociaţia ACCEPT salută schimbarea de poziţie din partea autorităţilor locale din Bucureşti, însă transmite că numărul participanţilor va fi probabil de ordinul miilor, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi.

Nu credem că legea e dreaptă. Nu acceptăm ca marşul nostru să fie redus la proporţiile unui botez stradal", spune Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociaţia Accept: „Primăria Generală a Capitalei trebuia să respecte legea, inclusiv termenii de timp pe care îi impune legea în cazul petiţiilor trimise de Asociaţia Accept trimise încă din luna iulie. Era pentru noi ca organizatori mult prea târziu să schimbăm de la o săptămână la alta un traseu al unui marş care nu e atât de simplu de organizat”.

Întrebat dacă se va putea respecta limita de 500 de participanţi, Florin Buhuceanu a răspuns că raportarea numărului de participanţi se poate face doar la precedentul marş, când au fost peste 10.000 de persoane prezente: „În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toţi cei care cred în faptul că restricţionarea de drepturi, fie şi în context pandemic, trebuie să fie proporţională. O reducere a unei întâlniri publice de tip marş la proporţiile unei nunţi, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în faţa realităţii, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la Bucureşti”.

Întrebat, mai departe, dacă spune că marşul va depăşi probabil numărul maxim de 500 de participanţi, Buhuceanu a afirmat că organizatorii nu-i pot împiedica pe membrii comunităţii să participe: „nu îi putem împiedica pe cei care ne susţin să participe la acest marş al drepturilor şi al libertăţilor. Şi vom face uz de lege pentru a ne apăra un drept garantat constituţional, cel de a ne întruni. Nu credem că legea e dreaptă şi ne vom purta în consecinţă. Ne aşteptăm la o participare de ordinul miilor de persoane, în ciuda micilor turbulenţe şi scandaluri cu Primăria Capitalei. Da, este o decizie a acelui Comitet pentru Situaţii de Urgenţă... Încă o dată, credem că astfel de măsuri ale autorităţilor ar trebui să fie proporţionale cu scopul urmărit. Vom semna în cunoştinţă de cauză în acel document cu numărul fixat de participanţi pentru că primăria, nu e aşa, nu poate încălca legea. Este normal într-o societate democratică. Dar tot într-o societate democratică, nu vom accepta să fim reduşi la proporţiile unui botez stradal”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici