"Betonul cosmic" pentru a construi case pe Marte. Materialul este de două ori mai rezistent decât betonul obişnuit

  • Oamenii de ştiinţă au inventat un nou tip de "beton cosmic" fabricat cu praf extraterestru, despre care spun că poate fi folosit pentru a construi habitate pe Lună şi Marte.
  • Denumit StarCrete, materialul este de două ori mai rezistent decât betonul obişnuit şi ocoleşte necesitatea de a transporta materiale de construcţie costisitoare în locaţii din afara lumii.
5890 afișări
Imaginea articolului "Betonul cosmic" pentru a construi case pe Marte. Materialul este de două ori mai rezistent decât betonul obişnuit

Sursa foto: Twitter

Echipa din spatele acestei descoperiri, cu sediul la Universitatea din Manchester, a dezvoltat anterior un material de beton care folosea sângele şi urina astronauţilor ca agent de legare a solului marţian, însă acest lucru a fost considerat nepractic pentru proiecte la scară largă.
 
În schimb, noul StarCrete foloseşte amidon de cartofi şi un vârf de cuţit de sare, ambele substanţe se găsesc în mod obişnuit în misiunile spaţiale, pentru a lega praful marţian simulat, potrivit Independent.
 
„Din moment ce vom produce amidon ca hrană pentru astronauţi, a fost logic să ne uităm la acesta ca agent de legare, mai degrabă decât la sângele uman. De asemenea, tehnologiile actuale de construcţie necesită încă mulţi ani de dezvoltare şi necesită o cantitate considerabilă de energie şi echipamente grele de procesare suplimentare, ceea ce adaugă costuri şi complexitate unei misiuni", a declarat Dr. Aled Roberts, cercetător la Future Biomanufacturing Research Hub şi cercetător principal pentru acest proiect.
 
„StarCrete nu are nevoie de nimic din toate acestea şi, prin urmare, simplifică misiunea şi o face mai ieftină şi mai fezabilă. Şi oricum, astronauţii probabil că nu vor să locuiască în case făcute din cruste şi urină”.
 
Cercetătorii au calculat că un sac de 25kg de chipsuri ar conţine suficient amidon pentru a produce aproximativ o jumătate de tonă de StarCrete, ceea ce reprezintă aproximativ 213 cărămizi.
 
Sarea necesară pentru a întări materialul ar putea fi obţinută şi din lacrimile astronauţilor sau din compuşi găsiţi pe suprafaţa marţiană.
 
Echipa a înfiinţat un start-up numit DeakinBio pentru a continua să îmbunătăţească şi să testeze StarCrete, despre care susţine că are potenţialul de a fi folosit pentru clădirile de pe Pământ ca o alternativă mai sustenabilă din punct de vedere ecologic decât betonul obişnuit.
 
Cercetarea a fost detaliată într-un studiu, intitulat "StarCrete: un biocompozit pe bază de amidon pentru construcţii în afara lumii", publicat în revista Open Engineering.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici