BIOGRAFIE: Prince, geniul muzical într-o continuă evoluţie şi schimbare

Superstarul Prince, câştigătorul a şapte premii Grammy, a avut o carieră muzicală de peste 35 de ani, a lansat 39 de albume solo de studio şi nu s-a oprit din a lansa noi materiale, experimentând în mod continuu cu rockul psihedelic şi funkul intergalactic.

4886 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Prince, geniul muzical într-o continuă evoluţie şi schimbare

BIOGRAFIE: Prince, geniul muzical într-o continuă evoluţie şi schimbare

Unul dintre cei mai reprezentativi cântăreţi din istoria muzicală, Prince Rogers Nelson, cunoscut cu numele de scenă Prince, s-a născut la data de 7 iunie 1958 în Minneapolis, SUA, fiind artistul cu cele mai variate abordări muzicale.

Muzician, mulţi-instrumentalist, aranjor, compozitor, producător muzical, dansator, actor, regizor - de origine americană, Prince a avut multe alte nume, printre care simboluri greu de pronunţat. La un moment dat acesta a fost numit de către fani "Artistul cunoscut în trecut drept Prince" ("The Artist Formerly Known As Prince"), ocazional abreviat în "TAFKAP".

De-a lungul carierei sale muzicale, Prince şi-a făurit propria lui etichetă muzicală şi a lansat numeroase albume care s-au vândut în milioane de exemplare, fiind apreciate de criticii de specialitate şi de ascultători, potrivit famouswhy.ro şi cinemagia.ro.

Primul sau album cu adevărat remarcabil a fost "Dirty Mind" din 1980, un album hard funky, presărat cu balade şi acorduri rock de chitară.

Titlul de superstar a venit odată cu lansarea albumului "Puple Rain" în anul 1984, ce s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în America şi timp de 24 de săptămâni a ocupat poziţia de numărul unu.

Acest album, lansat în acelaşi timp cu filmul "Puple Rain", a fost cel care l-a clasat ca unul dintre cei mai mariartisti ai generaţiei sale, aducându-i mai multe premii – două premii Grammy, un Oscar şi o surclasare a albumului lui Michael Jackson, Thriller, la categoria "Cel mai bun album pop/rock" în cadrul American Music Awards din a1985.

"Purple Rain", parţial înregistrat cu grupul The Revolution cu care Prince susţinea concerte şi turnee, este recunoscut a fi cel mai pop material pe care acesta l-a înregistrat vreodată.

Pentru albumul "Around the World în a Day" artistul a schimbat perspectiva muzicală, abordând stilul psycho- psychedelia. Acest album a primit o apreciere deosebită, iar schimbările de abordare erau doar începutul.

În 1986 a urmat albumul "Parade", stilul abordat fiind rock-ul anilor '60, dar din perspectiva lui Prince.

Anul 1987 a fost marcat de lansarea albumului "Sign ‘O' the Times", o adevărată capodoperă muzicală. În plan era prevazută şi lansarea albumului "The Black Album", dar aceasta a fost anulată de către artist care a considerat că materialul este mult prea imoral.

Odată cu coloană sonoră a filmului "Batman", cântăreţul s-a întors în fruntea clasamentelor, cu toate că albumul "Batman" reprezenta recapitulare a ceea ce realizase până la momentul respectiv.

În anul 1991, Prince a pus bazele grupului "The New Power Generation". Primul lor album "Diamonds and Pearls" a dovedit că artistul era un maestru al R&B-ului.

În anul 1992, a urmat "The Love Symbol Album", iar în 1994, după lungi neînţelegeri cu cei de la Warner Bros, Prince lansează independent, piesa "The Most Beautiful Girl în the World", una dintre cele mai de succes ale artistului. A urmat o replică a celor de la Warner Bros, dată de lansarea albumului "Come", sub eticheta Prince, album ce a fost premiat cu discul de aur.

Ca o respectare a contractului cu cei de la Warner Bros, Prince a lansat în noiembrie 1994, albumul "The Black Album", urmând ca, în toamna anului 1995 să lanseze albumul "The Gold Experience". În vara lui 1996, a lansat albumul "Chaos & Disorder", material ce a marcat eliberarea lui de sub etichetă Warner Bros.

În anul 2014 s-a întors la compania Warner pentru a crea albumele "Plectrumelectrum" şi "Art Official Age".

Ca artist independent, Prince şi-a infăptuit propria lui etichetă muzicală, NPG , susţinută de EMI, sub care a lansat albumul "Emancipation".

În 1998, Prince a lansat "Crystal Ball", un material compus din piese înregistrate anterior, nelansate. Un an mai tarziu, a avut loc lansarea colecţiei de remixuri 1999 ("The New Master"). Au urmat albume ca "Vault: Old Friends 4 Sale" (lansat în vara lui 1999), iar în toamna lui 1999, "Rave Un2 the Joy Fantastic", sub egida Arista.

În toamna anului 2001, a lansat controversatul "Rainbow Children". În 2003, a lansat "N.E.W.S", o compilaţie de patru piese. Regăsirea lui Prince a constituit-o albumul din 2003, "Musicology", readucându-l pe artist în Top Ten şi obţinându-i o nominalizare Grammy, în 2005, pentru "Cea mai bună interpretare pop vocală a unui artist". În 2006, în cadrul emisiunii "Saturday Night Live", a cărui invitat a fost, a interpretat două melodii, impreună cu noul lui protejat, Tamar.

Au urmat apariţiile la Brit Awards, în acelaşi an, alături de Wendy, Lisa şi Sheila E. În martie 2006, a avut loc lansarea albumului 3121, care a ajuns numărul unu. În 2007, şi-a făcut apariţia albumul Planet Earth, pe care se poate asculta vocea lui Wendy şi a Lisei.

De-a lungul carierei a câştigat şapte premii Grammy: "Purple Rain" – cea mai bună interpretare rock de către un duo sau un grup (1985), cea mai bună coloană sonoră (1985), "I Feel for You"- cel mai bun cântec R&B (1985), "Kiss" – cea mai bună interpretare R&B de către un duo sau un grup (1987), "Call My Name" – cea mai bună interpretare R&B masculină (2005), "Musicology"-cea mai bună interpretare tradiţională R&B (2005), "Future Baby Mama"-cea mai bună interpretare R&B masculină (2008).

De asemenea, MTV Music Awards i-a acordat patru premii, pentru piesele "Raspberry Beret" ,"U Got the Look" şi "Cream".

Cu o carieră de peste 35 de ani, a lansat 39 de albume solo de studio şi nu s-a oprit din a lansa noi materiale; începând din septembrie 2014, a lansat patru melodii cu cea mai nouă trupă a sa, 3rd Eye Girl, experimentând în mod continuu cu rockul psihedelic şi funkul intergalactic.

Ultimii săi ani au fost, de asemenea, notabili datorită apariţiilor sale , în calitate de "guest" în melodiile altor artişti, precum Janelle Monae şi Gwen Stefani; înmânând premii la diverse festivităţi, potrivit billboard.com.

"Prinţul" a cucerit scena la Billboard Music Awards in 2013 unde a fost invitat sa accepte premiul Icon, dar, în loc de cuvinte, Prince interpretat malodiile "Let's Go Crazy" şi "FIXURLIFEU".

Artistul Prince (Prince Rogers Nelson) a murit pe 21 aprilie, la vârsta de 57 de ani. Cântăreţul a fost găsit mort în studioul său de inregistrări, situat în Paisley Park, California.

Prince a fost internat în spital pe parcursul săptămânii trecute după ce avionul său a fost forţat să facă o aterizare de urgenţă în Moline. Potrivit publicaţiei TMZ, artistul se lupta cu un caz grav de gripă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici