Bobby Păunescu: Chiar dacă se vorbeşte despre "Francesca", filmul este supus cenzurii

Regizorul Bobby Păunescu, al cărui debut - "Francesca" - prezentat la Festivalul de la Veneţia a fost oprit de la difuzare în oraşul italian, în urma unei notificări a Alessandrei Mussolini, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, deşi se vorbeşte despre film, ceea ce i se întâmplă acestuia este o cenzură.

569 afișări
Imaginea articolului Bobby Păunescu: Chiar dacă se vorbeşte despre "Francesca", filmul este supus cenzurii

Bobby Păunescu: Chiar dacă se vorbeşte despre "Francesca", filmul este supus cenzurii (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Monica Bârlădeanu

Bobby Păunescu a precizat că decizia de a opri filmul de la difuzare în Veneţia a aparţinut distribuitorului italian Fandango şi reprezentanţilor Mostrei. Aceştia au primit, vineri, o notificare din partea Alessandrei Mussolini, care le cerea ca, în 48 de ore, să oprească filmul de la distribuţie sau să modifice o anumită replică pe care deputata o găseşte insultătoare.

Prin urmare, reprezentanţii Fandango şi ai festivalului au decis să nu mai organizeze cele două proiecţii care trebuiau să aibă loc sâmbătă şi duminică seara în două cinematografe veneţiene, pentru a vedea ce se întâmplă la capătul termenului dat de Mussolini. Astfel, reţeua locală de cinematografe a oprit filmul de la difuzare.

Alessandra Mussolini a cerut interzicerea filmului

Deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini, a cerut interzicerea filmului sau, ca alternativă, eliminarea sau modificarea unei fraze care face referire la persoana ei şi pe care o găseşte insultătoare. În film, un personaj spune la un moment dat: "Nu ai auzit-o pe acea târfã de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii?/ Non hai sentito quella puttana della Mussolini che vuole morti tutti i romeni?".

Alessandra Mussolini

Primarul Veronei l-a dat în judecată pe Păunescu

De asemenea, din cauză că în film se spune la un moment dat "acel idiot de primar al Veronei / sindaco di Verona di merda", primarul Veronei, Flavio Tosi i-a intentat proces lui Bobby Păunescu personal, a precizat regizorul, menţionând că numele primarului nu apare în film.

Reprezentanţii casei de producţie şi distribuţie Fandango i-au răspuns lui Mussolini că nu intenţionează să modifice filmul, care urmează să fie lansat în cinematografele din Italia la sfârşitul lunii septembrie.

"Vom respecta integritatea operei şi munca regizorului. Dacă însă instanţa îi va da dreptate lui Mussolini şi ne va cere să schimbăm remarca aceea, o vom face într-un fel sau altul, cu acordul regizorului", a spus directorul Fandango, Domenico Procacci, adugând în glumă că replica respectivă ar putea fi schimbată cu "sfânta aceea de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii / quella santa donna della Mussolini che vuole uccidere tutti i romeni".

Bobby Păunescu: Se încearcă şi cenzurarea peliculei

Bobby Păunescu a spus că presa internaţională manifestă un mare interes pentru ce se întâmplă cu filmul, dar, chiar dacă se vorbeşte despre "Francesca", se încearcă şi cenzurarea peliculei şi îngrădirea dreptului de exprimare artistică. "E o situaţie delicată. E neplăcut", a spus Păunescu.

Totodată, cineastul a atras atenţia că nici Alessandra Mussolini şi nici Flavio Tosi nu au văzut filmul. "Filmul nu e împotriva politicienilor italieni. Nu e nici împotriva Italiei. Filmul ridică o problemă pe care o avem cu toţii, cu imigranţii, şi e mult mai critic la adresa problemelor sociale din România", a spus Bobby Păunescu, adugând că "nu poţi fi onest, dacă ascunzi anumite lucruri".

"Francesca" a fost aplaudat la scenă deschisă

"Francesca", debutul în regia de lungmetraj al lui Bobby Păunescu, a fost aplaudat la scenă deschisă, joi, la Festivalul de la Veneţia, în ciuda faptului că el conţine insulte la adresa politicienilor italieni şi îi acuză pe locuitorii Italiei de rasism, potrivit ediţiei online a agenţiei Adnkronos.

"Francesca" a avut, joi, premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în secţiunea Orizzonti, care prezintă noile tendinţe din cinematografia mondială şi face parte din selecţia oficială.

Din distribuţia filmului fac parte Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru.

Bobby Păunescu a fost şi producător al filmului "Moartea domnului Lăzărescu", regizat de Cristi Puiu, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici