Câmpul magnetic al Pământului ar putea data de la formarea Lunii

  • Anumite proprietăţi bine cunoscute ale câmpului magnetic al Pământului ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine originile Pământului şi ale Lunii.
  • Cercetătorii susţin că orice model de formare a Lunii trebuie să ia în considerare şi prezenţa câmpului magnetic al Pământului.
1520 afișări
Imaginea articolului Câmpul magnetic al Pământului ar putea data de la formarea Lunii

Câmpul magnetic al Pământului ar putea data de la formarea Lunii

Într-o nouă analiză realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago şi de la Universitatea din Leeds, publicată miercuri în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii susţin că întregul câmp magnetic al Pământului trebuie să dateze fie de dinainte de formarea Lunii, fie să fi apărut în timpul formării Lunii.
 
„Noua noastră idee este de a sublinia faptul că înţelegerea noastră teoretică a câmpului magnetic al Pământului de astăzi ne poate spune de fapt ceva despre însăşi formarea sistemului Pământ-Lună", a declarat într-un comunicat David Hughes, matematician la Universitatea din Leeds şi coautor al lucrării. „La prima vedere, acest lucru pare oarecum surprinzător, iar teoriile anterioare nu recunoscuseră această legătură potenţial importantă".

Noua lucrare se bazează pe două observaţii fundamentale

În primul rând, cele mai multe teorii despre modul în care s-a format Luna implică un fel de impact masiv între Pământul primordial, care aruncă suficientă masă stâncoasă topită pentru a forma Luna pe care o cunoaştem astăzi, potrivit Independent.
 
În al doilea rând, câmpul magnetic al Pământului este generat de dinamul său intern, adică de mişcarea de rotaţie a nucleului solid de fier al planetei noastre în interiorul unui nucleu exterior de fier şi rocă topită.
 
Cu toate acestea, din cauza rotaţiei rapide a Pământului, acest dinam are proprietatea specială de a menţine un câmp puternic, dar nu poate amplifica un câmp slab", scriu cercetătorii în lucrarea lor. Acest lucru înseamnă că, dacă câmpul magnetic al Pământului ar fi oprit sau chiar slăbit, acesta nu ar reveni la starea sa actuală şi „prin urmare, Pământul trebuie să fi fost magnetizat într-o epocă foarte timpurie, fie înainte de impact, fie ca urmare a impactului însuşi".
 
Mai degrabă decât să ofere un răspuns definitiv cu privire la originile Lunii, noile descoperiri oferă un cadru pentru evaluarea teoriilor privind modul în care a luat naştere sistemul Pământ şi Lună.
 
Orice model realist de formare a sistemului Pământ-Lună trebuie să includă evoluţia câmpului magnetic", a declarat Dr. Hughs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici