CANNES 2012: Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film debutează în această seară

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte pregătirile pentru cea de-a 65-a ediţie a evenimentului, care se va deschide miercuri seară, printr-o ceremonie fastuoasă, începând cu ora 17.15 GMT (20.15 ora României, n.r.).

409 afișări
Imaginea articolului CANNES 2012: Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film debutează în această seară

CANNES 2012: Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film debutează în această seară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actriţa franceză Bérénice Bejo, interpreta personajului Peppy Miller din filmul "The Artist", lansat chiar la Cannes anul trecut, va fi prezentatoarea principală a galei de deschidere a festivalului, organizat sub semnul celebrei Marilyn Monroe - imaginea afişului oficial al evenimentului -, decedată în urmă cu 50 de ani, fără să fi pus vreodată piciorul la Cannes şi nici în Franţa, de altfel.

După ceremonia de deschidere, seara va continua cu proiecţia filmului "Moonrise Kingdom", regizat de americanul Wes Anderson.

Cu 91 de filme, dintre care 22 în cursa pentru trofeul Palme d'Or, şi o pleiadă de staruri, festivalul va sărbători cea de-a 65-a ediţie cu mult fast şi strălucire: Nicole Kidman, Brad Pitt, Tilda Swinton, Bruce Willis şi Marion Cotillard - aceasta pentru prima dată în competiţie la Cannes - sunt aşteptaţi pe Croazetă, ca şi Sean Penn, care şi-a confirmat prezenţa pentru a participa la o colectare de fonduri pentru Haiti.

În afară de preşedintele său, cineastul italian Nanni Moretti, juriul care va decerna trofeul Palme d'Or din 2011 îi va include pe actorii Diane Kruger, Emmanuelle Devos, Hiam Abbas şi Ewan McGregor, regizorii Raoul Peck şi Alexander Payne, dar şi pe creatorul de modă francez Jean-Paul Gaultier, un cinefil declarat.

Membrii juriului vor avea dificila sarcină de a alege dintre operele cinematografice ale unor regizori afirmaţi şi deja celebri, precum francezii Alain Resnais şi Jacques Audiard, canadianul David Cronenberg şi iranianul Abbas Kiarostami, sau ale unor regizori mai puţin cunoscuţi de marele public, precum australian Andrew Dominik şi mexicanul Carlos Reygadas.

Cele şapte premii principale ale Festivalului de la Cannes vor fi decernate pe 27 mai, la gala de închidere.

Cannes va sărbători formal cea de-a 65-a aniversare duminică, 20 mai, printr-un dineu de gală şi un foc de artificii, una dintre numeroasele petreceri care contribuie la farmecul nopţilor de pe Croazetă.

Gala de deschidere a festivalului este transmisă în direct de postul de televiziune Canal +.

Anul acesta, România este reprezentată în competiţia oficială de filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu. Pelicula marchează revenirea regizorului român în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, la cinci ani după premiul Palme d'Or obţinut cu drama "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Regizorul Paul Negoescu participă la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique (17 - 25 mai), cu filmul independent "Orizont".

De asemenea, proiectul "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, a fost selecţionat pentru Atelierul 2012 al secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de Film de la Cannes, unde au fost alese 15 proiecte din 15 ţări, ale căror regizori vor participa la eveniment, între 18 şi 25 mai, în timp ce filmul de şcoală "Tabăra din Răzoare", în regia lui Cristi Iftime, a fost ales în secţiunea Cinéfondation.

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 16 - 27 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici