Cannes 2012: Lista completă a juriului competiţiei

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au pus capăt zvonurilor, miercuri, şi au dezvăluit componenţa completă a juriului competiţiei oficiale de pe Croazetă, prezidat de regizorul italian Nanni Moretti, care va decerna trofeul Palme d'Or, pe 27 mai.

176 afișări
Imaginea articolului Cannes 2012: Lista completă a juriului competiţiei

Cannes 2012: Lista completă a juriului competiţiei (Imagine: Shutterstock)

Lista completă a juriului, dezvăluită parţial cu câteva ore înainte de anunţul oficial, cu ajutorul numeroaselor indiscreţii ale organizatorilor, include opt membri în jurul preşedintelui: patru actori, trei regizori şi celebrul designer francez Jean-Paul Gaultier, singurul membru al juriului din afara industriei cinematografice, dar care este un cinefil pasionat.

Prezentăm lista personalităţilor care, începând din 16 mai, vor privi şi analiza cele 22 de filme din competiţia oficială - printre care se numără şi lungmetrajul lui Cristian Mungiu "Dincolo de dealuri" - care concurează pentru cele şapte premii principale oferite la Cannes:

Nanni Moretti (preşedinte): născut în 1953, la Brunico, în Italia, este regizorul unor filme marcante, precum "Palombella rossa" (1989), "Caro diario" (1993), "L'unico paese al mondo" (1994), "Il giorno della prima di Close Up" (1996) şi "Caimanul/ Il Caimano" (2005), care denunţă acţiunile politice ale lui Silvio Berlusconi. Este un prieten al evenimentului de pe Croazetă, unde şi-a prezentat şase filme, printre care şi "Habemus Papam", anul trecut. El a fost recompensat cu premiul Palme d'Or în 2001, pentru filmul "Camera fiului/ La stanza del figlio", şi a fost membru al juriului în 1997.

Jean Paul Gaultier: creator de modă celebru, promotor al hainelor de inspiraţie marinărească, şi-a exprimat de multe ori dorinţa de a face parte din juriul de la Cannes şi a colaborat de mai multe ori cu cinematografia, creând în special costumele pentru multe dintre filmele regizate de Pedro Almodovar, Jean-Pierre Jeunet şi Marc Caro ("La Cité des Enfants perdus") şi Luc Besson ("Al cincilea element").

Hiam Abbass: actriţă, regizoare palestiniană născută în Galileea, este cunoscută pentru rolurile din filme precum "La Fiancée syrienne", "Miral", "Zonă liberă/ Free Zone" de Amos Gitai - selecţionat în competiţie la Cannes în 2005 - şi "Porte du soleil" de Yousry Nasrallah - prezent în selecţia oficială de la Cannes în 2004.

Andrea Arnold: regizoare şi scenaristă britanică, recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj din 2004, pentru filmul "Wasp", a fost prezentă în competiţie la Cannes cu lungmetrajul ei de debut - "Red Road", recompensat cu premiul juriului din 2006. A mai primit un premiu al juriului pentru "Fish Tank", în 2009.

Emmanuelle Devos: actriţă franceză, a fost prezentă în selecţia de pe Croazetă încă din 1996, cu rolul din "Viaţa mea sexuală... sau cum am ajuns la divergenţe", de Arnaud Desplechin. S-a consacrat în 2001, cu rolul din "Citind pe buze/ Sur mes lèvres", de Jacques Audiard, care i-a adus premiul César pentru cea mai bună actriţă.

Diane Kruger: actriţă germană, ea se bucură de o carieră internaţională de succes după rolul din "Troia" (2004). A fost prezentă în selecţia de la Cannes din 2005 cu rolul din "Crăciun fericit/ Joyeux Noel", de Christian Carion (peliculă nominalizată şi la Oscarul pentru cel mai bun film străin). Actriţa poate fi văzută în această perioadă în pelicula "Les Adieux à la Reine" de Benoît Jacquot.

Ewan McGregor: actor britanic, el a devenit un star internaţional după rolurile din "Trainspotting - Din viaţă scapă cine poate", de Danny Boyle (în competiţie la Cannes în 1996), filmele din trilogia "Războiul stelelor", de George Lucas, şi "Moulin Rouge", de Baz Luhrman, care a deschis festivalul de pe Croazetă în 2001. A jucat apoi în filme de Woody Allen şi de Roman Polanski.

Alexander Payne: regizor, scenarist şi producător american, el a fost selecţionat la Cannes în 2002 ("Totul despre Schmidt"), de două ori recompensat cu Oscar pentru "Sideways" (2004) şi în acest an pentru "Descendenţii", o peliculă cu George Clooney.

Raoul Peck: regizor, scenarist, producător haitian crescut în Congo, Franţa, Germania şi Statele Unite, el a fost ministru al Culturii în Haiti şi a fost inclus în competiţie la Cannes pentru "L'homme sur les quais" (1993) şi "Lumumba" (selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, 2000).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici