Cântece semnate de R.E.M. şi Tupac Shakur, incluse în Arhiva de înregistrări a SUA

Cântece semnate de R.E.M., Tupac Shakur şi Little Richard şi albume lansate de Willie Nelson şi Patti Smith se numără printre cele 25 de discuri ce vor fi incluse în 2010 în Arhiva de înregistrări a Statelor Unite ale Americii (Library of Congress' National Recording Registry).

68 afișări
Imaginea articolului Cântece semnate de R.E.M. şi Tupac Shakur, incluse în Arhiva de înregistrări a SUA

Cântece semnate de R.E.M. şi Tupac Shakur, incluse în Arhiva de înregistrări a SUA (Imagine: www.virginmedia.com)

Potrivit clauzelor National Recording Preservation Act din anul 2000, materialele care pot fi incluse în Arhiva de înregistrări păstrată la Biblioteca Congresului american trebuie să fie "semnificative din punct de vedere cultural, istoric şi estetic" şi să aibă o vechime de cel puţin 10 ani.

Nominalizările provin din propunerile online făcute de public şi din recomandările membrilor National Recording Preservation Board (NRPB).

Lista celor 25 de înregistrări incluse în 2010 cuprinde o varietate mare de stiluri muzicale, începând cu înregistrări vechi din 1913 - "Fon der Choope" (Abe Elenkrig's Yidishe Orchestra) până la înregistrări din 1995 - "Dear Mama" (Tupac Shakur).

Arhiva de înregistrări a SUA conţine până în prezent 300 de piese şi albume muzicale.

Referindu-se la includerea piesei "Dear Mama" a rapperului Tupac Shakur, reprezentanţii NRPB au catalogat acest cântec drept "un omagiu emoţionant şi elocvent adus mamei rapperului ucis şi tuturor mamelor care luptă din greu pentru menţinerea unui echilibru în familiile care se confruntă cu probleme cauzate de dependenţa de alcool şi droguri, sărăcie şi indiferenţa societăţii".

Albumul "Red Headed Stranger" al cântăreţului country Willie Nelson a fost apreciat pentru "eleganţa sa neobişnuită", iar versiunea originală a piesei trupei R.E.M. "Radio Free Europe" a fost lăudată pentru faptul că "a creat un model pentru viitoarele piese ale trupelor rock independente".

Piesele "Tutti Frutti" (Little Richard) şi "Smokestack Lightning" (Howlin' Wolf), precum şi albumul de debut al lui Patti Smith - "Horses" - se află de asemenea pe lista celor 25 de înregistrări din 2010.

Arhiva de înregistrări a Statelor Unite ale Americii depozitează şi conservă discurile selecţionate, asigurându-se că acestea vor rămâne şi în viitor la dispoziţia publicului larg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici