Carnea de vită, vinovată de încălzirea globală

Reducerea la jumătate a consumului zilnic de carne de vită în ţările dezvoltate ar putea ajuta la combaterea încălzirii globale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni publicat, joi, în revista medicală britanică The Lancet, transmite AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Carnea de vită, vinovată de încălzirea globală

Carnea de vită, vinovată de încălzirea globală

"Dacă nu se acţionează pentru a reduce volumul de gaze de seră emise de vite şi dacă populaţia gobală va creşte cu 40% până în 2050, consumul zilnic de carne de vită va trebui să fie redus la 90 de grame de persoană pentru a limita emisiile în acest sector", au explicat cercetătorii.

Trebuie, de asemenea, limitat la 50 de grame pe zi consumul de carne roşie provenită de la animalele rumegătoare - oi, capre - care emană metan, un gaz cu mare putere de încălzire.

În prezent, la nivel global, consumul mediu zilnic de carne de vită se ridică la 100 de grame de persoană, dar există mari diferenţe între ţările dezvoltate - 200 - 250 de grame - şi cele sărace sau în curs de dezvoltare - 20 - 25 de grame, spun cercetătorii.

22% dintre emisiile mondiale de gaze cu efect de seră provin din agricultură, un procent similar celui din sectorul industrial, dar superior celui din transporturi, potrivit autorilor acestui studiu, cercetătorii de la Centrul naţional de epidemiologie şi sănătate a populaţiei din Canberra.

Creşterea vitelor, mai ales transportul şi hrănirea acestora, se află la originea a 80% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din agricultură.

"O diminuare substanţială a consumului de carne de vită în ţările bogate ar fi, de asemenea, benefică pentru sănătate, pentru că astfel s-ar reduce riscurile de maladii cardiovasculare (...) obezitate, cancer colorectal etc", spun cercetătorii.

"O creştere a consumului de produse de origine animală ar fi benefică pentru sănătatea populaţiilor din ţările sărace", au adăugat cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici