Carreras sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale printr-un documentar emoţionant

Tenorul José Carreras, care va susţine în decembrie un concert la Bucureşti, sărbătoreşte zilele acestea 25 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale, motiv pentru care artistul şi echipa sa au lansat un documentar emoţionant şi combativ - "La Fleur. Josép Carreras and the fight against leukaemia".

198 afișări
Imaginea articolului Carreras sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale printr-un documentar emoţionant

Jose Carreras (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX, documentarul a fost regizat de Xavier Bosch şi a fost realizat cu sprijinul unor personalităţi majore, cum ar fi tenorii Placido Domingo şi Jonas Kaufman, soprana Anna Netrebko, Felipe Gonzales şi medicii Ciril Rozman, Albert Grañena şi Dean Buckner, de la Fred Hutchinson Cancer Research din Seattle.

José Carreras este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Internaţionale José Carreras pentru lupta impotriva leucemiei, înfiinţată în 1988, dupa recuperarea sa aproape miraculoasă din cumplita boala. Puţină lume ştie însă că artistul a învins această boala cu ajutorul altui tenor celebru, Placido Domingo.

În vara lui 1987, din cauza leucemiei, José a renunţat la activitatea scenică, medicii dându-i doar 10% şanse de supravieţuire. După transplantul de măduvă efectuat în SUA, artistul a revenit la Barcelona. În acea perioadă, tratamentele costisitoare, dar şi desele călătorii făcute în SUA i-au secătuit mare parte din avere. În ajutorul său a sărit însă o fundaţie din Madrid, care oferea suport financiar suferinzilor de leucemie. Graţie acestui ajutor, José s-a vindecat. Câţiva ani mai târziu a aflat că în spatele acelei fundaţii era nimeni altul decat "duşmanul" său de moarte, Placido Domingo.

Ajutorul lui Domingo a venit în ciuda rivalităţii dintre cei doi tenori. Pentru a fi siguri că nu se vor intâlni sub nicio formă, cei doi tenori, originari din oraşe rivale (Madrid şi Barcelona), cereau, prin contract, să nu cânte împreună pe aceeaşi scenă. Mai târziu, José a aflat că Placido înfiinţase această fundaţie special pentru a-l ajuta cu tratamentul, alegând să rămână anonim, pentru a nu-l pune într-o situaţie dificilă pe José.

După ce s-a aflat toată povestea, Domingo a fost întrebat de ce l-a ajutat pe José. Marele tenor a răspuns simplu: "Nu puteam lăsa ca acea voce să se stingă aşa de repede". Dar momentul cel mai emoţionant al acestei poveşti tulburătoare a fost întâlnirea dintre cei doi. Zărindu-l pe Placido la unul dintre concertele sale la Opera din Madrid, Carreras a întrerupt aria pe care o interpreta şi, umil, a îngenuncheat la picioarele lui Domingo, cerându-şi iertare şi mulţumindu-i cu lacrimi în ochi, în faţa publicului. Placido l-a ajutat să se ridice şi cu o îmbrăţişare pecetluită cu lacrimi a dat startul unei mari şi adevărate prietenii. Mai mult decât atât, cei doi artişti au început să cânte împreună în scop caritabil, cooptându-l şi pe Luciano Pavarotti. Albumul "Carreras-Domingo-Pavarotti: the Three Tenors in Concert" deţine recordul Guinness Book pentru cel mai bine vândut material discografic clasic.

După înfiinţarea fundaţiei, lupta împotriva leucemiei a devenit una dintre priorităţile artistului, reuşind să strângă până în prezent peste 71 de milioane de euro din donaţii. Este o răsplată pentru eforturile medicilor care i-au salvat viaţa şi o şansă dată altor bolnavi. Fundaţia se concentrează pe dezvoltarea cercetărilor pentru tratamentul şi vindecarea leucemiei, campanii care să încurajeze recoltarea de celule stem, în vederea donării pentru pacienţii bolnavi de leucemie, întărirea cercetărilor şi infrastructurilor clinice din spitale şi laboratoare, precum şi oferirea de servicii sociale pentru bolnavii de leucemie şi familiile lor. Fundaţia are centre şi în SUA, Germania şi Suedia.

"După ce am învins această boală trăiesc cu mai multă luciditate, mă bucur de fiecare minut din viaţa mea. Şi încerc să ajut oamenii care suferă de boala îngrozitoare de care am suferit şi eu", spunea Carreras într-un interviu.

Fanii celebrului tenor îl pot vedea live pe artist în această iarnă, la Pavilionul Central de la Romexpo Bucureşti, pe data de 15 decembrie. Aceştia vor putea asculta piese precum "White Christmas", "O Holy Night", "Let It Snow" şi multe altele. Anul acesta, pe scena amenajată în Pavilionul Central din Romexpo, José Carreras va fi acompaniat de Orchestra Naţională Radio condusă de David Gimenez şi de Corul Radio.

Pentru Gala de Crăciun din 15 decembrie toate locurile vor fi pe scaune. Astfel, preţurile biletelor sunt următoarele: 650 de lei (categoria VIP), 500 de lei (categoria 1), 400 de lei (categoria 2), 300 de lei (categoria 3), 250 de lei (categoria 4), 200 de lei (categoria 5) şi 150 de lei (categoria 6 - vizibilitate redusă). Biletele pot fi achiziţionate din magazinul Biletoo din Unirea Shopping Center, Sala Palatului, librăriile Adevărul şi Eminescu, magazinele Flanco, Muzica, Palatul Naţional al Copiilor, magazinul Biletfan - staţia de Metrou Unirii 1. Cei care doresc să comande biletele online o pot face de pe Biletoo.ro, Bilet.ro, Blt.ro şi MyTicket.ro.

Concertul este organizat de Project Events.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici