Căsătorii între persoane de acelaşi sex, legalizate în California

Curtea Supremă din California a legalizat, joi, căsătoriile între persoane de acelaşi sex în statul american cu cea mai mare populaţie, o decizie istorică ce poate avea consecinţe la nivel general în Statele Unite ale Americii.

103 afișări
Imaginea articolului Căsătorii între persoane de acelaşi sex, legalizate în California

Căsătorii între persoane de acelaşi sex, legalizate în California (Imagine: www.sfgate.com)

Magistraţii americani au dat câştig de cauză, cu patru voturi pentru şi trei împotrivă, mai multor reclamanţi, printre care se numără şi oraşul San Francisco, care au afirmat că semnificaţia căsătoriei din codul civil, definită drept uniunea dintre o femeie şi un bărbat, este discriminatorie.

California devine astfel al doilea stat american, după Massachusetts, în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt legale.

Nicio căsătorie de acest tip nu va putea fi încheiată în următoarele 30 de zile, răstimp în care decizia Curţii Supreme va fi aplicată, însă publicaţia San Francisco Chronicle a raportat deja scene cu homosexuali care sărbătoreau şi care se prezentau la primării pentru a se programa pentru ceremonie.

Având în vedere numărul mare de locuitori ai Californiei - 37 de milioane de persoane -, decizia luată joi riscă să aibă repercusiuni mult mai importante în Statele Unite decât legislaţia statului Massachusetts, a indicat pentru AFP un jurist specializat în uniunile între persoane de acelaşi sex.

"Poate avea o influenţă foarte mare. Curtea Supremă din California este de multă vreme considerată ca fiind una dintre deschizătoarele de drumuri. Celelalte Curţi Supreme îi vor urma exemplul", a explicat David Kruse, profesor de drept la Universitatea California de Sud.

În California trăieşte o optime din întreaga populaţie a Statelor Unite.

Articolul din codul civil considerat discriminatoriu şi contestat de către apărătorii pentru drepturile homosexualilor a fost adoptat prin referendum în 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici