Cazul Polanski: Autorităţile americane nu vor putea să conteste decizia justiţiei elveţiene

Autorităţile americane nu vor putea face apel faţă de decizia Elveţiei de a respinge cererea de extrădare a cineastului Roman Polanski în SUA, a anunţat Eveline Widmer-Schlumpf, ministrul elveţian al Justiţiei, într-o conferinţă de presă organizată luni la Berna.

18 afișări
Imaginea articolului Cazul Polanski: Autorităţile americane nu vor putea să conteste decizia justiţiei elveţiene

Cazul Polanski: Autorităţile americane nu vor putea să conteste decizia justiţiei elveţiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eveline Widmer-Schlumpf a anunţat, luni, că cineastul franco-polonez Roman Polanski "nu va fi extrădat în Statele Unite, iar măsurile de restricţionare a libertăţii sale au fost ridicate". Totodată, ministrul Justiţiei din Elveţia a anunţat că brăţara electronică de monitorizare pe care celebrul cineast era obligat să o poarte, începând din decembrie 2009, când i-a fost impus regimul de detenţie la domiciliu, în reşedinţa sa de vacanţă din oraşul elveţian Gstaadt, a fost scoasă şi dezactivată luni la ora 10.00 GMT.

Eveline Widmer-Schlumpf a declarat: "cercetările aprofundate care au fost efectuate nu au permis excluderea cu certitudine a posibilităţii ca cererea de extrădare făcută de autorităţile americane să conţină un viciu" de procedură.

Ministrul elveţian a menţionat că autorităţile americane au refuzat să transmită celor elveţiene procesul verbal redactat în timpul audierii procurorului Roger Gunson, invocând o decizie a justiţiei americane care preciza faptul că acel document avea un caracter confidenţial.

"Acest document confirma faptul că judecătorul i-a asigurat pe reprezentanţii celor două părţi, în timpul unei audieri ce a avut loc pe 19 septembrie 1977, că cele 42 de zile pe care Roman Polanski le-a petrecut în secţia de psihiatrie a unei închisori californiene acopereau totalitatea pedepsei pe care el trebuia să o execute", se precizează în comunicatul emis de autorităţile elveţiene.

"Dacă aceste fapte sunt dovedite şi dacă Roman Polanski şi-a executat încă de atunci pedeapsa, integral, atunci cererea de extrădare a autorităţilor americane şi, cu atât mai mult, procedura de extrădare sunt lipsite de fundament", au argumentat autorităţile elveţiene.

Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveţia în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA, unde este cercetat într-un caz de pedofilie vechi de peste 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici