Ce scria Hitler în prima scrisoare referitoare la "ameninţarea evreiască"

Scrisoarea în care Adolf Hitler îşi dezvăluia pentru prima dată planurile de "îndepărtare a evreilor" a fost prezentată marţi, la New York.

4615 afișări
Imaginea articolului Ce scria Hitler în prima scrisoare referitoare la "ameninţarea evreiască"

Ce scria Hitler în prima scrisoare referitoare la "ameninţarea evreiască" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea, obţinută de Centrul Simon Wiesenthal, conţine primele comentarii în formă scrisă făcute de Hitler referitoare la "ameninţarea evreiască", informează express.co.uk.

Datând din septembrie 1919, ea a fost scrisă cu puţin timp înainte ca Hitler, pe atunci în vârstă de 30 de ani, să se înscrie în Partidul Muncitoresc German Naţional-Socialist, devenit ulterior partidul nazist condus de viitorul Fuhrer.

Textul este cunoscut sub denumirea "scrisoarea Gemlich", după numele persoanei căreia îi era adresată. Conţinutul ei a fost dezvăluit la Museum of Tolerance din New York.

Centrul Simon Wiesenthal deţinea o copie a acestei scrisori de mai mulţi ani, însă abia recent a reuşit să cumpere originalul, pentru care a plătit 150.000 de dolari.

Centrul deţine şi câteva documente care confirmă faptul că semnătura de la finalul scrisorii aparţine lui Adolf Hitler.

Scrisoarea a fost tradusă de experţii de la Michigan State University. "Printre noi trăieşte o rasă non-germană, o rasă străină, care nici nu doreşte, nici nu este capabilă să îşi sacrifice caracteristicile rasiale sau să îşi nege sentimentele, gândirea şi năzuinţele. Evreul este lipsit de scrupule în ceea ce priveşte alegerea metodelor sale şi lipsit de milă în aplicarea lor", scrie în această scrisoare.

"Antisemitismul bazat pe raţiune va conduce la combaterea legală şi eliminarea privilegiilor deţinute de evrei. Ţelul suprem (al unei astfel de legislaţii, n.r.) trebuie, în orice caz, să fie exterminarea irevocabilă a evreilor, în general", scria Hitler în această scrisoare.

Adolf Hitler se face vinovat de exterminarea a peste şase milioane de evrei în timpul Holocaustului din Al Doilea Război Mondial, între anii 1939 şi 1945, această conflagraţie mondială făcând peste 17 milioane de victime în rândul civililor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici