Cea mai altruistă specie. Animalele care îşi ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat

Biologii au descoperit că papagalii africani cenuşii îşi ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat, în ciuda faptului că, potrivit lui Charles Darwin, ajutorul acordat celorlalţi nu are sens în lumea animalelor, notează platforma Science Alert.

1965 afișări
Imaginea articolului Cea mai altruistă specie. Animalele care îşi ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat

Cea mai altruistă specie. Animalele care îşi ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat

Se cunosc multe cazuri de animale care par să îşi manifeste altruismul, fie că e vorba de primate, câini, vietăţi acvatice sau chiar lilieci. Pentru prima dată comportamentul altruist a fost identificat de savanţi la păsări. Papagalul african cenuşiu (Psittacus erithacus) este considerat una dintre cele mai inteligente zburătoare. Un studiu recent a arătat că nu este un lucru ieşit din comun ca păsările din această specie să îşi ofere ajutorul fără să aibă în vedere un beneficiu personal.

"Am descoperit că papagalii africani cenuşii ajută păsările pe care le cunosc să îşi atingă un scop, fără să aibă niciun fel de beneficiu personal evident pentru ei înşişi”, a explicat biologul comportamentist Désirée Brucks, de la Institutul de Ornitologie Max Planck, din Germania.

Spre deosebire de primate, papagalul nu are niciun fel de reacţie negativă, nici furie, nici invidie, atunci când una dintre păsările cu care este prieten primeşte un tratament favorabil, ba chiar par mulţumite că apropiaţilor li se întâmplă lucruri bune. În plus, papagalii africani s-au dovedit mai inteligenţi şi de cât copiii în unele teste.

Dintre păsări, corbii şi ciorile sunt cunoscute pentru inteligenţa lor, dovedind deprinderi care nu au mai fost observate decât la primate. Cercetătorii spun că păsările din familia corvidelor au picat testul altruismului.

Testul a fost conceput pentru două tipuri de papagali: opt exemplare africane cenuşii şi şase papagali macaw cu cap albastru (Primolius couloni).

Păsările au fost dresate să primească mâncare în schimbul unor obiecte pe care le puteau oferi cercetătorilor. În momentul în care animalele au fost dresate să ofere câte o piuliţă pentru ca alte păsări să primească hrană, numai papagalii cenuşii s-au arătaţi interesaţi, chiar dacă cel care trebuia să ofere obiectele nu primea nimic în schimb, având totuşi ocazia să vadă că pasărea cealaltă este hrănită pe baza schimbului.

"În mod uimitor, papagalii africani cenuşii erau interesaţi să îi ajute pe ceilalţi, chiar şi atunci când celălalt exemplar nu era neapărat prietenos, astfel că au arătat un comportament foarte pro-social”, a arătat zoologul Auguste von Bayern de la Universitatea Oxford.

Rezultatele studiului au fost publicate de platforma de specialitate Current Biology.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
papagalii,
darwin,
ajutor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici