Cea mai mică exoplanetă, descoperită de astronomi

Un satelit francez a descoperit o planetă din afara sistemului nostru solar, de două ori mai mare decât Pământul, dar cu temperaturi extrem de ridicate, aceasta putând fi denumită "planeta-saună", potrivit astronomilor.

24 afișări
Imaginea articolului Cea mai mică exoplanetă, descoperită de astronomi

Cea mai mică exoplanetă, descoperită de astronomi

Exoplaneta este de aproape două ori mai mare decât Terra şi pare să fie o planetă muntoasă, au declarat astronomii în cadrul unui simpozion care a avut loc, marţi, la Paris.

Cu toate acestea, nici cei mai optimişti admiratori ai genului science-fiction nu ar putea admite că această planetă ar putea fi locuibilă prea curând. Planeta CoRoT-Exo-7B se află atât de aproape de steaua ei, încât suprafaţa îi este pârjolită, deoarece temperaturile se ridică la 1.000 - 1.500 de grade Celsius.

Exoplanetele au fost detectate pentru prima oară în 1995, iar numărul celor descoperite până în prezent se ridică la 337.

Majoritatea exoplanetelor descoperite sunt giganţi gazoşi, asemănători lui Jupiter.

Noua exoplanetă a fost observată cu ajutorul satelitului francez CoRoT, lansat în decembrie 2006, specializat în detectarea acestor corpuri cereşti. Detectarea ei a fost posibilă datorită unei lumini intermitente generate de trecerea planetei prin faţa unei stele portocalii, aflată la o distanţă de 400 de ani lumină.

Această exoplanetă are o traiectorie foarte rapidă pe orbită, iar echivalentul "anului", pentru a încheia un tur complet pe orbită, este de doar 20 de ore.

Metodele de observare permit calcularea cu aproximaţie a diametrului planetei, însă nu şi a mesei acesteia, care va trebui apreciată folosind telescoape aflate pe Pământ.

Pentru ca o exoplanetă să poată să suporte formele de viaţă, aşa cum sunt ele cunoscute pe Terra, aceasta trebuie să se situeze în "zona Goldilocks", în opinia specialiştilor. Acest lucru înseamnă că planeta trebuie să aibe o orbită suficient de apropiată de soarele ei pentru a avea atmosferă şi apă în stare lichidă.

O orbită prea apropiată de stea ar face ca aceste două preţioase avantaje să fie distruse de radiaţiile solare mult prea puternice. Totodată, dacă orbita exoplanetei ar fi prea îndepărtată de soare, atunci aceasta ar deveni un "bulgăre de gheaţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici