Cea mai nou insulă din lume s-a format în Japonia. Ea a apărut în urma unei serii de erupţii

Japonia a câştigat încă o insulă pe care să o adauge la colecţia sa deja impresionantă, după ce o erupţie vulcanică submarină la 1.200 km sud de Tokyo a creat o nouă masă de uscat.

522 afișări
Imaginea articolului Cea mai nou insulă din lume s-a format în Japonia. Ea a apărut în urma unei serii de erupţii

Foto: Minsterul Apărării din Japonia

Experţii au declarat că micuţa insulă a apărut în urma unei serii de erupţii care au început în luna octombrie în apropierea insulei Iwoto, parte a lanţului de insule Ogasawara din vestul Pacificului.

Fukashi Maeno, profesor asociat la institutul de cercetare a cutremurelor de la Universitatea din Tokyo, a confirmat că erupţiile de tip freatic au avut loc la aproximativ un kilometru în largul Iwoto, formând o masă de pământ cu un diametru de aproximativ 100 de metri, relatează The Guardian.

Atunci când magma ejectată în urma activităţii de erupţie intră în contact cu apa de mare, aceasta se răceşte şi se solidifică, crescând strat cu strat până când iese la suprafaţă.

Insula este alcătuită în principal din piatră ponce, o rocă vulcanică cu o densitate mică. Un val de furtună sau o erupţie deosebit de violentă ar putea să o măture în orice moment, aşa cum s-a întâmplat cu insula tongană Hunga-Hapai, ştearsă de pe hartă de erupţia din 2022 din largul coastelor Tonga, în Polinezia.

La începutul acestui an, geografii au declarat că arhipelagul japonez, despre care se credea anterior că este format din patru insule principale şi aproximativ 6.000 de insule mult mai mici şi în mare parte nelocuite, era de fapt format din de două ori mai multe. Cu ajutorul tehnologiei de cartografiere digitală, Autoritatea japoneză pentru informaţii geospaţiale a declarat că a identificat un total de 14.125 de insule - cu 7.273 mai multe decât se credea anterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici