Cele mai spectaculoase locuri din Europa - GALERIE FOTO

Să te rogi în Sfânta Sofia din Istanbul, să admiri Sagrada Familia, să te minunezi la vederea Capelei Sixtine, să te urci în Turnul Eiffel, să te plimbi cu gondola prin Veneţia sau să intri în Stonehenge sunt câteva dintre minunile pe care le oferă continentul european.

1379 afișări
Imaginea articolului Cele mai spectaculoase locuri din Europa - GALERIE FOTO

Stonehenge (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Sagrada Familia

Emblema Barcelonei, catedrala Sagrada Familia a arhitectului Gaudi, care reprezintă o mărturie a crezului său catolic, este încă în construcţie.

În 1926, când arhitectul catalan s-a stins din viaţă la 74 de ani, numai faţada de nord fusese terminată şi dintre cele 18 turnuri proiectate, doar unul fusese ridicat. Sagrada Familia urma să fie pictată în întregime: faţada de est, a cărei temă era "mântuirea umanităţii" urma să fie luminoasă, iar cea de vest, reflectând "martiriul" ar fi fost pictată în tonuri întunecate.

Pentru Gaudi, maestru al modernismului, umanitatea era parte a naturii, iar locuinţele trebuiau să fie adăposturi, spaţii.

Arhitectul era fermecat de materialele tradiţionale, pe care le colora cât mai viu.

Roma

Colosseumul, care poate adăposti 50 000 de spectatori, termele lui Caracalla, Fontana di Trevi, Forul Roman, Columna lui Traian, Panteonul cu celebra sa cupolă, catacombele sau antica Via Appia se numără printre atracţiile oferite de cetatea eternă a Romei.

La Vatican, care este stat suveran, pot fi admirate piaţa Sf. Petru cu faimoasa colonadă a lui Gian Lorenzo Bernini, catedrala Sf Petru (adăpostind celebra Pieta a lui Michelangelo), Muzeul Vaticanului şi Capela Sixtină cu renumitele fresce semnate de Michelangelo.

Acropole

"Oraşul de sus" al Atenei se află pe un platou calcaros, la 156 m înălţime. şi este asociat cu cultul zeiţei Atena.

Simbolul Acropolei este Partenonul, înconjurat de coloane, care este cel mai bogat şi armonios edificiu al artei antice.

Oraşul de sus a fost declarat monument arheologic în 1854, iar din 1977 a fost restaurat.

Sfânta Sofia (Hagia Sophia)

Meşterii constructori Anthemios din Tralles şi Isidor din Milet au creat una dintre cele mai impresionante clădiri sacre din întreaga lume, cu o cupolă centrală proiectată pe baza calculelor matematice.

A fost cea mai mare biserică a Creştinităţii până când turcii au cucerit Constantinopolul în 1453. Catedrala a fost transformată în moschee şi s-au ridicat patru minarete care înconjurau edificiul original, iar artiştii musulmani au acoperit o parte a mozaicurilor bizantine cu plăci pe care erau scrise cu litere de aur citate din Coran.

Veneţia

Puntea Suspinelor, Palatul Dogilor, Piaţa San Marco, biserica Santa Maria della Salute, gondolele sau cea mai mare sărbătoare a oraşului, balul mascat, sunt câteva dintre frumuseţile pe care le oferă vechea metropolă comercială din lagună.

Veneţia este inundată de 100 de ori pe an, şi, de fiecare dată, Piaţa San Marco este afectată.

Turnul Eiffel

Fără îndoială, pe malul Senei în centrul Parisului se află cea mai importantă construcţie metalică a sec al XIX-lea. Fundaţia turnului a fost realizată în 1887 de Alexandre Gustave Eiffel, care spunea că turnul este un monument în cinstea Revoluţiei Franceze din 1789, care deschisese calea "unui secol al industriei şi tehnicii".

Iniţial, Turnul Eiffel avea 300,5 metri, dar, după plasarea unei antene de televiziune, înălţimea lui este de 320,75 metri. Greutatea, de 9700 de tone, a fost redusă după renovare, cu 1340 de tone. Aproximativ 5 milioane de turişti vizitează anual turnul, care a devenit emblema Parisului.

Catedrala din Chartres

Este considerată exemplul suprem al arhitecturii gotice şi fost prima catedrală care avea trei mai ferestre rotunde, cu diametrul de 13 metri, iar zidurile sale puteau fi decorate cu ferestre din sticlă colorată (vitralii).

Biserica era împărţită prin şiruri de coloane, în trei gigantice nave decorate cu nenumărate sculpturi în mărime naturală ale unor conducători legendari şi ale unor sfinţi din diferite perioade istorice.

Catedrala avea o deosebită importanţă ca loc de pelerinaj, la Chartres aflându-se cea mai preţioasă relicvă a lumii occidentale, "Veşmântul Sfânt", pătura cu care Fecioara Maria ar fi fost înfăşurată când l-a născut pe Iisus.

Islanda

În urmă cu 65 de milioane de ani, scoarţa Pământului s-a rupt între Groenlanda şi Scandinavia. Magma, lava fierbinte din interiorul planetei, a fost împinsă spre suprafaţă, iar marea a solidificat-o în blocuri enorme.

Odată cu trecerea timpului, au ieşit deasupra valurilor munţi de bazalt, care au format insule vulcanice, născându-se astfel Islanda.

Mai este numită şi "zona fierbinte" deoarece Pământul aruncă mereu mari cantităţi de lavă, crându-se astfel un adevărat spectacol natural.

Stonehenge

În comitatul Wiltshire, în sudul Angliei, la 12 km nord de oraşul Salisbury, se află cel mai important edificiu preistoric din Europa. Este format din blocuri de gresie din Ţara Galilor, cântărind aproximativ 26 de tone. Acestea au fost plasate vertical şi legate între ele cu lespezi orizontale, alcătuind structuri în formă de piatră.

Potrivit cercetătorilor, poate fi vorba despre delimitarea unei zone sacre sau a unui loc ritual de întâlnire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici