Celebrităţile, "apostoli" ai luptei contra SIDA, dar şi victime ale maladiei

De la Elizabeth Taylor şi până la Magic Johnson, starurile din industria cinematografică şi din lumea sportului au jucat un rol determinant în lupta contra SIDA, maladia care a cauzat moartea multor artişti de prim rang, precum actorul Rock Hudson şi cântăreţul Freddie Mercury.

361 afișări
Imaginea articolului Celebrităţile, "apostoli" ai luptei contra SIDA, dar şi victime ale maladiei

Celebrităţile, "apostoli" ai luptei contra SIDA, dar şi victime ale maladiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate oficial pe 5 iunie 1981. La 30 de ani de la descoperire, în ciuda mobilizării generale şi în absenţa unui vaccin, SIDA este departe de a fi învinsă. Potrivit specialiştilor, SIDA a fost epidemia majoră a secolului al XX-lea şi rămâne epidemia secolului al XXI-lea.

Pionieri în lupta contra acestei maladii, Elizabeth Taylor, decedată recent, şi Elton John au fost printre primii artişti care s-au implicat trup şi suflet, atât în galele organizate pentru a strânge fonduri, cât şi în lupta contra stigmatizării acestei boli, calificată de unii la începuturile sale, în urmă cu 30 de ani, drept un "cancer al comunităţii gay".

În fiecare an, începând din 1999, Elton John şi partenerul său de viaţă, David Furnish, organizează celebra gală "White Tie and Tiara Ball", un dineu în cadrul căruia are loc o strângere de fonduri în beneficiul Elton John AIDS Foundation.

De la înfiinţarea ei, în anul 1992, această fundaţie a primit 225 de milioane de dolari, reinvestiţi în proiecte medicale în 55 de ţări.

"Elton John şi David Furnish sunt pasionaţi de munca pe care o fac pentru fundaţie. În fiecare săptămână, ei se informează prin telefon şi supraveghează proiectele", a declarat Anne Aslett, coordonatoarea filialei britanice a acestei fundaţii.

"Celebrităţile pot să ofere un punct de vedere personal, încărcat de emoţie. Influenţa lor poate fi uriaşă", a adăugat Aslett, referindu-se la munca efectuată în beneficiul acestei fundaţii de regretata prinţesă Diana şi de actriţele Whoopi Goldberg şi Sharon Stone.

Moartea subită a multor tineri homosexuali din New York şi din California la începutul anilor '80 a reprezentat intrarea SIDA în sfera interesului public.

Trei decenii mai târziu, maladia omorâse deja aproape 30 de milioane de persoane pe plan mondial, printre victime numărându-se multe vedete.

Rock Hudson a fost prima celebritate de prim rang care a murit de această maladie, în 1985, la vârsta de 59 de ani. Moartea lui, chiar dacă a permis trezirea unor conştiinţe, a marcat, totodată, debutul unui lung şir de decese provocate de SIDA în mediul artistic.

Artistul Keith Haring a murit în 1990, la vârsta de 31 de ani. În anul următor, Freddy Mercury, solistul trupei Queen, şi Jacques Morali, fondatorul grupului Village People, au murit şi ei din cauza acestei maladii.

Însă, tot în anul 1991, starul baschetului american Magic Johnson a anunţat că este seropozitiv.

Magic Johnson are în prezent 51 de ani. El a reuşit să supravieţuiască graţie unui cocktail de antiretrovirale pe care le ia de peste 15 ani. Pe plan mediatic, fostul mare campion din NBA este unul dintre puţinele staruri de culoare care au avut curajul să vorbească în public despre această boală.

Pentru că, aşa cum declara recent celebrul jucător de baschet într-un interviu acordat revistei Newsweek, deşi s-au făcut multe progrese în ceea ce priveşte activităţile de prevenţie în cadrul comunităţii homosexualilor, americanii de culoare refuză încă de cele mai multe ori să vorbească în public despre SIDA. Potrivit unor statistici oficiale din 2006, rata de infectare în rândul femeilor de culoare este de 15 ori mai mare în comparaţie cu rata de infectare a femeilor albe din Statele Unite ale Americii.

"Aceste cifre mă întristează. Comunitatea homosexualilor a reuşit foarte bine să transmită acest mesaj. Însă, în comunitatea noastră, virusul şi stigmatul care îl însoţeşte împiedică orice progres", a declarat Magic Johnson.

Prezenţa în număr mare a starurilor la acţiunile de strângere de fonduri este destul de evidentă, însă anumite asociaţii şi fundaţii au ţinut să reamintească faptul că ceea ce contează mai mult este nu apariţia discretă a vedetelor la acele gale, ci angajamentul lor pe termen lung faţă de această cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici