Centrii care controlează pofta de mancare, descoperiţi de cercetătorii britanici

Cercetătorii britanici au descoperit în creier circuitele care controlează cantitatea de mâncare consumată, descoperire care ar putea sta la baza dezvoltării unor noi medicamente împotriva obezităţii, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează BBC.

15 afișări
Imaginea articolului Centrii care controlează pofta de mancare, descoperiţi de cercetătorii britanici

Centrii care controlează pofta de mancare, descoperiţi de cercetătorii britanici

Cercetătorii de la University College London şi King's College London au descoperit că peptida YY (PYY), hormonul care reglează pofta de mâncare, are în creier un tipar mai complex de activitate decât s-a crezut până de curând.

Hormonul nu afectează numai zonele primitive care controlează nevoia de hrană, ci şi centrii plăcerii şi ai recompensei.

O mai bună înţelegere a regiunilor din creier care controlează foamea, în condiţii diferite de mediu, ar putea sta la baza unor medicamente mai eficiente pentru combaterea obezităţii.

PYY este eliberată de intestine în fluxul sangvin şi semnalizează creierului că organismul a primit hrană.

Un spray nazal conţinând acest hormon este în prezent testat clinic în Marea Britanie. Studiile pe cobai au scos la iveală faptul că acesta acţionează prin reglarea apetitului, influenţând părţi primitive ale creierului precum hipotalamusul. Cel mai recent studiu în acest sens a demonstrat că medicamentul dă rezultate şi în cazul oamenilor.

Hormonul acţionează, însă, şi în zonele cortico-limbice, care determină senzaţiile de plăcere asociate cu consumul de hrană. Cel mai mare efect îl are asupra unei arii numite cortex orbito-frontal, asociată cu senzaţia generală de plăcere. Cercetătorii au descoperit că dacă se modifică activitatea în această zonă, prin administrarea de PYY, subiecţii consumă cu 25% mai puţină hrană.

Cercetătorii sunt de părere că o mai bună înţelegere a mecanismelor poftei de mâncare poate ajuta la combaterea obezităţii, o boală care afectează, numai în Marea Britanie, 23% din populaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici