Centrul Capitalei, o discotecă în aer liber timp de două ore la mitingul gay - GALERIE FOTO

Centrul Capitalei a fost, sâmbătă după-amiază, timp de aproximativ două ore, o discotecă în aer liber, cu baloane colorate, steguleţe ale diversităţii şi persoane îmbrăcate în haine în culori stridente, cu evantaie şi pene.

2483 afişări
Imaginea articolului Centrul Capitalei, o discotecă în aer liber timp de două ore la mitingul gay - GALERIE FOTO

Centrul Capitalei, o discotecă în aer liber timp de două ore la mitingul gay (Imagine: Mediafax Foto/Dragos Savu)

Pe o temperatură de aproximativ 30 de grade, membri aicomunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender),dar şi susţinători ai acestora, s-au adunat sâmbătădupă-amiază în Piaţa Unirii pentru a lua parte la MarşulDiversităţii.

Fetele, care odată au fost băieţi, purtau rochii de seară viucolorate, pantofi cu tocuri foarte înalte, se apărau de soare şicăldură cu evantaie pufoase şi purtau pe umăr eşarfe din pene. Erauexcesiv de machiate şi îşi unduiau corpurile suple prin faţaambasadorilor şi invitaţilor la manifestaţie. Se opreau bucuroasedacă le adresai câte o întrebare şi încercau să îţi răspundăfolosind termeni elevaţi.

"Prin acest marş noi promovăm diversitatea şilibertatea, aceasta este normalitatea", spune Naomi, ovedetă în lumea ei.

Toată această culoare a fost însoţită pe tot parcursulmanifestaţiei de muzică de discotecă, de care s-a ocupat DJ Optick,un cunoscut în domeniul lui, acompaniat de un amfitrion care cereadin când în când manifestanţilor să ridice steagurile în aer şi săîşi folosească fluierele din dotare, anunţând din 5 în 5 minutetrecătorilor - nu prea mulţi - că este vorba de Marşul GayFest2011.

Manifestanţii au avut parte şi de oaspeţi de seamă,ambasadorii Marii Britanii, SUA şi Suedia cares-au arătat onoraţi să ia parte la o astfel de manifestare,menţionând că este foarte importanta libertatea şi diversitatea înlumea de azi.

Ambsadorul Statelor Unite al Americii, Mark Gitenstein, asubliniat că şi în România ca şi în America, şi de fapt ca în toatălumea, există diversitate. "Problema este ce facem în aceastăprivinţă? Unul dintre lucrurile importante este să vii sădemonstrezi, să spui că eşti împotriva discriminării", aspus Gitenstein.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, MartinHarris, a spus că acest marş este o sărbătoare a diversităţii."Cred că diversitatea este normalitate", a subliniat MartinHarris.

Ambasadorul Suediei, Anders Bengtcén, s-a arătat foartefericit şi onorat că este prezent la marşul gay,subliniind importanţa manifestărilor pentru drepturile omului şipentru libertate.

Unul dintre manifestanţi care flutură un steag uriaş aldiversităţii, în culorile curcubeului, şi care purta un tricoucyclam spunea că a venit la marş ca să arate lumii că şi el faceparte din societate şi că toţi trebuie să îl accepte aşa cumeste.

Alături de manifestanţi a fost şi un reprezentant al PartiduluiSocial Democrat din Germania, care a afirmat că speră caanul următor şi parlamentarii români să fie alături de persoaneledin comunitatea LGBT.

"Mesajul esenţial al acestei manifestaţii este înscris petricoul uneia dintre participante: Some people are gay, get over it(Unii oameni sunt gay, treci peste asta)", a explicatreprezentantul social democraţilor germani.

Însă, există şi un parlamentar român, care este şi parlamentareuropean, Monica Macovei, care a trimis o scrisoare de susţinereorganizatorilor manifestaţiei, exprimându-şi solidaritatea şiprietenia sa, potrivit reprezentanţilor Accept.

Preşedintele Asociaţiei "Accept", Florin Buhuceanu, s-a arătatmulţumit de numărul mare de susţinători şi prieteni în acelaşitimp, care nu au venit doar să se distreze, ci să îşi aratesprijinul faţă de comunitatea LGBT.

"Noi trebuie să manifestăm pentru libertate şi să nu îi lăsăm pecei ce se numesc normali şi poartă tricouri cu Corneliu ZeleaCodreanu să ne definească. Au trecut zece ani de când faimosularticol 200 din Codul penal a fost eliminat, însă legislaţia uriişi a discriminării nu a disparut de la sine, au fost mulţi ani decampanii şi discuţii cu autorităţi şi partide politice. Şi totuşi,după 10 ani, prezenţa noastră mai trezeşte încă ură şi panică,suntem ca şi evreii, romii, sau persoanele xero-pozitive", aexplicat Buhuceanu.

Cei prezenţi sămbătă la parada gay au avut parte şi de sprijinulunui reprezentant al Amnesty International care a făcutapel la autorităţile române să promoveze activ diversitatea în ţaranoastră.

Chiar dacă pe traseul marşului nu s-au aflat sâmbătă după-amiazămulţi bucureşteni, când parada cu muzica asurzitoare a ajuns îndreptul Parlamentului, balcoanele Palatului s-au umplut instantaneude lume.

"Le-am atras atenţia şi lor, uite, au luat o pauză", spuneasatisfacută o participantă.

(Material realizat de Geanina Sandu,geanina.sandu@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici