CES 2014: Automobile "smart", televizoare tot mai mari, gadget-uri diverse, accesorii şi drone

Automobilul "smart" pare să fie principala atracţie a CES 2014, cea mai mare expoziţie de produse digitale, care aduce, ca în fiecare an, televizoare mai mari şi mai performante, gadget-uri şi accesorii inovatoare sau pur şi simplu excentrice şi diverse modele de drone destinate publicului larg.

767 afișări
Imaginea articolului CES 2014: Automobile "smart", televizoare tot mai mari, gadget-uri diverse, accesorii şi drone

CES 2014: Automobile "smart", televizoare tot mai mari, gadget-uri diverse, accesorii şi drone (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Consumer Electronics Show (CES), care se va desfăşura în perioada 7-10 ianuarie la Las Vegas, reuneşte peste 20.000 de produse sau tehnologii prezentate înpremieră către aproximativ 150.000 de vizitatori avizaţi, din industria IT sau presa de profil.

Dacă expoziţia de anul trecut a fost dominată de televizoarele cu rezoluţie "Ultra HD" (4K sau UHD) şi de electrocasnicele cu WiFi, CES 2014 aduce în prim plan automobilul viitorului, conectat la internet şi capabil să ruleze aplicaţii software asemenea unui smartphone.

General Motors a anunţat la CES că toate modelele Chevrolet de anul viitor vor fi disponibile cu conexiune de date 4G/LTE şi magazin de aplicaţii, ca opţiuni.

Cu aşa-numitul Chevrolet AppShop, compania a subliniat că nu are de gând să transforme automobilul într-un smartphone pe patru roţi, ci vizează promovarea unor aplicaţii software utile la drum, fie conducătorului auto, fie pasagerilor.

GM a dat ca exemplu aplicaţii meteo, de radio sau un software care prezintă în detaliu starea automobilului şi permite programarea rapidă a unei vizite la service.

În acelaşi timp, Google a lansat un parteneriat cu General Motors, Audi, Honda, Hyundai şi producătorul de cipuri grafice Nvidia pentru introducerea sistemului de operare Android în automobil încă din acest an.

Aşa-numita Open Auto Alliance vizează să aducă în maşină o gamă largă de aplicaţii Android, pe o platformă software omogenă, uşor de utilizat.

Participarea GM şi Volkswagen, proprietarul Audi, la acest proiect subliniază importanţa evoluţiei automobilului în era digitală, iar investiţiile masive din trecut ale Google în tehnologii care permit funcţionarea autonomă a maşinii ar putea da roade în eventuale aplicaţii pentru noua platformă.

Deşi nu sunt prezente la CES, Apple şi Microsoft au făcut de asemenea primii paşi în industria auto. Producătorul iPhone a lansat anul trecut un parteneriat cu Honda prin care vizează integrarea strânsă a dispozitivelor iOS cu panoul de bord al automobilului, iar Microsoft are un parteneriat cu Ford.

Televizoarele, atracţia tradiţională la CES încă de la prima ediţie, din 1967, sunt prezente în număr mare şi la expoziţia din 2014, aducând inovaţii mai degrabă conservatoare.

Cea mai curajoasă abordare pare să vină de la producătorul sud-coreean LG, care a anunţat că 70% din modelele de televizoare din 2014 vor fi echipate cu sistemul de operare webOS. Platforma software de la Palm, practic dispărută după ascensiunea iPhone şi Android, caută să învie astfel pe ecranul mare din sufragerie.

LG promite că, spre deosebire de smart TV-urile disponibile în prezent pe piaţă, modelele cu webOS vor aduce o experienţă de utilizare mai simplă şi mai fluidă, cu un magazin bogat de aplicaţii şi acces la reţele de socializare.

Atât LG, cât şi Samsung vin la CES 2014 cu câte un model cu diagonala de 267 centimetri, cu rezoluţie 4K, sau UltraHD, şi raport de aspect 21:9.

Ambele companii sud-coreene vor prezenta şi modele OLED cu ecran curbat sau flexibil, care se poate ajusta în funcţie de situaţie.

Companiile japoneze nu se lasă mai prejos. Sony, Sharp, Toshina şi Panasonic vor expune de asemenea televizoare UltraHD, cu funcţii software inteligente.

Rivalitatea tradiţională dintre Japonia şi Coreea de Sud ar putea fi perturbată în acest an de producătorii chinezi. HiSense şi TCL Corp., din China, sunt prezente la CES cu televizoare 4K, prezentând noua rezoluţie drept o soluţie deja comună, disponibilă publicului larg.

Aparatele de zbor teleghidate, denumite petenţios drone după termenul devenit popular în urma utilizării în apărare, sunt pe cale să pătrundă în mainstream, CES 2014 aducând primele modele accesibile ca preţ publicului larg.

Astfel, producătorul de drone DJI prezintă la Las Vegas un octocopter capabil să transporte pe calea aerului, timp de până la 15 minute, un aparat foto profesional Canon 5D.

Parrot şi AR.Drone au adus la CES două modele de drone de jucărie care pot fi controlate printr-o aplicaţie de smartphone, cu promisiunea că preţul gadget-urilor va fi mai puţin piperat faţă de modelele mai vechi.

În zona accesoriilor digitale, un producător de ceasuri inteligente prezintă la CES un smartwatch creat de un fost designer Vertu, iar o companie din SUA a lansat o brăţară conectată la iPhone, cu senzor ultraviolet care măsoară riscul de arsuri cauzate de soare.

Un start-up din Franţa a venit la Las Vegas cu periuţa de dinţi inteligentă, care promite să studieze igiena dentară a utilizatorului, iar un producător american de accesorii de bucătărie prezintă o oală "smart", conectată la reţeaua WiFi, cu aplicaţie de setări pe smartphone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici