CIMITIRUL NAVELOR, locul în care corăbiile zac în nisip, printre cămile. Cum s-a produs "unul dintre cele mai mari dezastre ale mediului" - FOTO

Un adevărat "cimitir al navelor" se găseşte în Asia Centrală, într-o zonă situată între Uzbekistan şi Kazahstan.

1403 afișări
Imaginea articolului CIMITIRUL NAVELOR, locul în care corăbiile zac în nisip, printre cămile. Cum s-a produs "unul dintre cele mai mari dezastre ale mediului" - FOTO

CIMITIRUL NAVELOR, locul în care corăbiile zac în nisip, printre cămile. Cum s-a produs "unul dintre cele mai mari dezastre ale mediului" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cămilele se plimbă printre ruinele navelor abandonate în zona Lacului Aral, cunoscut şi sub numele de Marea Aral, informează Daily Mail.

Lacul avea dimensiunile Scoţiei în trecut, dar în ultimii 50 de ani a pierdut 90% din suprafaţa apei.

Ceea ce a fost numit "unul dintre cele mai şocante dezastre ale mediului" a început în 1960, când Uniunea Sovietică a decis să direcţioneze apele din Syr Darya şi Amu Darya în reţeaua sa de canale pentru a iriga plantaţiile de bumbac şi câmpurile de orez de pe teritoriul Uzbekistanului şi sudul Kazahstanului.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a făcut anul trecut cu elicopterul un tur al Lacului Aral şi le-a cerut liderilor din Asia Centrală să ia măsuri pentru a rezolva problema.

"Este în mod cert unul dintre cele mai mari dezastre ale mediului din întreaga lume. Am fost atât de şocat", a declarat Ban Ki-moon, descriind imaginea pe care a văzut-o în Nukus, capitala Karakalpak, drept "un cimitir al navelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici