Cimpanzeii tineri au o memorie pe termen scurt mai bună decât oamenii

Cimpanzeii tineri au o memorie pe termen scurt mai bună decât oamenii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi, publicat marţi în revista americană Current Biology.

3 afișări
Imaginea articolului Cimpanzeii tineri au o memorie pe termen scurt mai bună decât oamenii

Cimpanzeii tineri au o memorie pe termen scurt mai bună decât oamenii

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, a fost realizat pe parcursul a mai mulţi ani cu ajutorul a nouă cimpanzei (trei femele şi puii lor născuţi în 2000) şi nouă tineri studenţi ai universităţii. Cimpanzeii au fost învăţaţi în prealabil să numere până la 9 şi să pună aceste cifre în ordine atunci când le sunt prezentate aleatoriu.

Testul a constat în vizionarea, timp de câteva fracţiuni de secundă, a cifrelor de la 1 la 9 aşezate aleatoriu pe un ecran. Cimpanzeii şi oamenii au încercat apoi să reconstituie ordinea în care au apărut cifrele pe ecran.

Performanţele tinerilor cimpanzei, în termeni de exactitate şi viteză, au fost superioare celor ale studenţilor, chiar şi când experimentul a fost întrerupt de zgomote puternice.

Potrivit cercetătorilor, coordonaţi de profesorul Tetsuro Matsuzawa de la Institutul de cercetări asupra primatelor de la Universitatea din Tokyo, rezultatele sugerează că oamenii au avut la origine aceeaşi capacitate de memorare ca cimpanzeii pe care au pierdut-o în timpul procesului de evoluţie pentru a putea achiziţiona alte competenţe.

"Capacitatea creierului este limitată. Poate că oamenii au renunţat la vechile competenţe pentru a achiziţiona altele noi, precum limbajul", a spus Matsuzawa.

"Este poate acelaşi proces care are loc atunci când copiii devin adulţi", a spus cercetătorul, indicând că memoria cimpanzeilor scade odată cu înaintarea în vârstă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici