Cina cea de Taină a devenit din ce în ce mai copioasă de-a lungul secolelor

Cina cea de Taină, ultima masă a lui Iisus Cristos alături de discipolii săi, potrivit Noului Testament, a devenit, în pictură, din ce în ce mai copioasă de-a lungul secolelor, artiştii desenând farfurii şi cantităţi de alimente din ce în ce mai mari.

134 afișări
Imaginea articolului Cina cea de Taină a devenit din ce în ce mai copioasă de-a lungul secolelor

Cina cea de Taină a devenit din ce în ce mai copioasă de-a lungul secolelor (Imagine: ro.wikipedia.org)

Brian Wansink, profesor de marketing şi de economie aplicată la Universitatea Cornell din New York (SUA), şi fratele său, Craig Wansink, profesor de ştiinţe religioase în Virginia şi, totodată, preot prezbiterian, au analizat 52 dintre cele mai cunoscute lucrări care au ca subiect "Cina cea de Taină", realizate între anii 1000 şi 2000.

Cu ajutorul unei tehnologii computerizate, ei au ajuns la concluzia că, de la un secol la altul, de-a lungul unui mileniu, mărimea farfuriilor aşezate în faţa lui Iisus şi a discipolilor săi, raportată la mărimea medie a capetelor personajelor pictate, a crescut cu până la 65,5%. Mărimea felului principal de mâncare prezentat în tablou a crescut cu 69,2%, iar mărimea bucăţii de pâine din pictură a crescut cu 23,1%.

Atunci când starea de conservare a picturilor le-a permis specialiştilor să vadă în ce consta felul de mâncare principal, ei au putut să vadă că era vorba despre peşte fript sau anghilă (18%), friptură de miel (14%) sau friptură de porc (7%).

Porţiile mai mari de alimente aşezate în farfurii mai mari îi stimulează pe oamenii să mănânce mai mult, au afirmat cercetătorii americani.

În opinia lui Brian Wansink, acest fenomen reflectă succesul agriculturii de-a lungul ultimelor zece secole, în timpul cărora omenirea a cunoscut "o creştere enormă a producţiei, a distribuţiei, a securităţii alimentare, a cantităţii şi a posibilităţii de a-şi procura hrană".

"Aşa cum arta imită viaţa, aceste schimbări se reflectă în picturile care prezintă cea mai celebră cină din istorie", a mai spus acesta.

Articolul celor doi specialişti a fost publicat în revista britanică The International Journal of Obesity.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici