Ciocolata ar putea deveni peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul

Ciocolata riscă să devină peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul, afirmă numeroşi experţi, potrivit cărora, o persoană cu venituri medii nu îşi va mai permite, în deceniile următoare, să îşi cumpere o tabletă de ciocolată decât cu mari eforturi financiare, informează newstrackindia.com.

135 afișări
Imaginea articolului Ciocolata ar putea deveni peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul

Ciocolata ar putea deveni peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul

"Peste 20 de ani, ciocolata va fi un fel de caviar. Va deveni atât de rară şi atât de scumpă, încât cetăţeanul obişnuit nu îşi va mai permite să o cumpere", afirmă publicaţia The New Zeeland Herald, care îl citează pe John Mason, directorul şi fondatorul Nature Conservation Research Council, cu sediul în Ghana.

Fermierii din ţările mari producătoare de cacao nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a reface plantaţiile de arbori de cacao, pe măsură ce aceştia mor de bătrâneţe. Această acţiune de replantare presupune, de regulă, mutarea fermierilor într-o altă zonă de pădure, unde vor aştepta până la cinci ani, până să obţină prima recoltă.

În plus, copiii acestor fermieri africani, a căror speranţă de viaţă este de doar 56 de ani, preferă să îşi caute de lucru în zonele urbane şi refuză munca istovitoare de pe plantaţiile de cacao, care le aduce beneficii foarte mici.

"O altă problemă este aceea că acest produs concurează pentru spaţiul agricol cu alte produse, cum este uleiul de palmier, ce cunoaşte o cerere tot mai mare pe piaţa de biocarburanţi", a declarat Thomas Dietsch, directorul departamentului de cercetare şi ecosisteme din cadrul Earthwatch Organisation.

"Consumul de ciocolată creşte într-un ritm mai mare decât cel al producţiei de cacao", a declarat la rândul său Tony Lass, preşedintele Cocoa Research Association, cu ocazia conferinţei anuale, organizată luna trecută de Academy of Chocolate din Marea Britanie.

Parcă pentru a agrava şi mai mult această situaţie, specialiştii afirmă că solurile din plantaţiile tradiţionale de cacao din Africa se degradează rapid.

"Producţia va scădea atât de mult în următorii 20 de ani, încât nu vom mai vedea niciun baton de ciocolată în automatele de gustări - decât, poate, dacă ele vor fi făcute din roşcove în loc de ciocolată", a declarat ciocolatierul londonez Marc Demarquette.

Există şi alte voci, însă, care afirmă că iubitorii de ciocolată vor "salva" de la dispariţie industria ciocolatei acceptând să plătească în viitor un preţ oricât de mare pentru desertul lor preferat.

Un purtător de cuvânt al celebrului producător de ciocolată Cadbury a declarat la rândul său că o eventuală penurie pentru acest produs ar putea fi evitată în viitor cu ajutorul unor iniţiative promovate de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici