Clint Eastwood şi Steven Soderbergh, în competiţie pentru Palme d'Or, la Cannes

Organizatorii celei de-a 61-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes au anunţat, miercuri, o parte din filmele selectate în competiţia oficială, printre care se numără producţii de Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Wim Wenders şi fraţii Dardenne.

13 afișări
Imaginea articolului Clint Eastwood şi Steven Soderbergh, în competiţie pentru Palme d'Or, la Cannes

Actorul Benicio del Toro (Imagine: www.beniciodeltoro.ca)

Doi cineaşti de renume vor mai concura pentru Palme d'Or în timpul acestei ediţii, organizată în perioada 14 - 25 mai: Arnaud Desplechin, cu "Un conte de Noël", şi Philippe Garrel, cu "La frontière de l'aube", potrivit delegatului general al festivalului, Thierry Frémaux, şi preşedintelui prestigiosului eveniment, Gilles Jacob.

Preşedintele juriului ediţiei din 2008 este actorul-regizor american Sean Penn.

"Selecţia va fi completată în zilele următoare cu un al treilea film francez inclus în competiţie", a explicat Frémeaux.

După o ediţie 2007 dominată de filmele americane, doar doi regizori din SUA vor fi anul acesta în competiţie: Clint Eastwood cu "The Changeling", un thriller cu Angelina Jolie în rolul unei mame al cărei copil este răpit, şi Steven Soderbergh.

Soderbergh, laureat al premiului Palme d'Or pe 1989 pentru "Sex, minciuni şi casete video", vine cu "Che", un film de patru ore despre viaţa războinicului Ernesto "Che" Guevara, interpretat de Benicio Del Toro.

Selecţia festivalului amestecă cineaşti de renume - canadianul Atom Egoyan ("Adoration"), fraţii belgieni Dardenne, premiaţi cu Palme d'Or în 1999 şi 2005 ("Le silence de Lorna"), Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or în 1984 ("The Palermo shooting").

Printre noile talente se numără israelianul Ari Folman, cu un documentar de animaţie "Waltz with Bashir". Doi tineri argentinieni, Lucrecia Martel ("La femme sans tête") şi Pablo Trapero ("Leonera"), descoperiţi la Cannes, se întorc anul acesta pentru a se lupta pentru Palme d'Or.

Restul filmelor urmează să fie anunţate în cursul zilei de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici