Clopote cu GPS la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia

Noile clopote montate la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia vor funcţiona coordonate de un calculator de proces, iar un sistem GPS va permite ca sunetul lor să se audă la ore fixe.

254 afișări
Imaginea articolului Clopote cu GPS la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia

Clopote cu GPS la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia (Imagine: Mediafax Foto)

Odată cu montarea noilor clopote, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a comandat şi un sistem performant care permite pornirea clopotelor printr-o telecomandă, dar şi de pe telefonul mobil, pe baza unui cod special pe care îl vor avea la dispoziţie preoţii.

Directorul firmei care a realizat montarea clopotelor, ing. Corneliu Revencu, a declarat, vineri, că lucrarea a presupus realizarea unei armonii între cele trei clopote de tipul RE, FA, LA şi realizarea unui sistem de motoare pentru pornirea acestora.

Potrivit sursei citate, toate clopotele sunt pilotate de un calculator de proces care are o antenă GPS ce îi permite sincronizarea calculatorului de proces pe ora exactă furnizată de sateliţii geo-staţionari. Noile clopote nu vor mai fi trase de sfoară, ci prin intermediul unei telecomenzi sau chiar prin telefonul mobil va fi acţionat un motor care le va pune în mişcare.

Firma Apel Industries Arad este reprezentantul companiei internaţionale Grassmayer în România, iar până acum a mai montat sisteme similare de clopote în catedrale din Arad, Oradea, Deva, Hunedoara sau Bucureşti, însă cel amplasat la Alba Iulia este, se pare, cel mai performant.

Vechile clopote ale Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia au fost demontate săptămâna trecută şi coborâte din turnul clopotniţei cu ajutorul unei macarale speciale cu braţul de peste 60 de metri.

Cele trei clopote, cel mai mare de 1.500 de kilograme, iar cel mai mic de peste 400 de kilograme, au fost coborâte pe rând din clopotniţa catedralei, urmând să fie expuse la Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Clopotele sunt foarte vechi şi deteriorate, astfel încât nu mai puteau fi utilizate.

În locul lor Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a comandat noi clopote în Austria, acestea fiind lucrate într-un atelier specializat din Insbruk. Noile clopote au fost mai întâi sfinţite de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, iar apoi urcate cu ajutorul macaralei în turla clopotniţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici