"Closer to the Moon", regizat de Nae Caranfil, din 7 martie în cinematografele din România - VIDEO

Lungmetrajul "Closer to the Moon", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, regizorul peliculei, Nae Caranfil.

889 afișări
Imaginea articolului "Closer to the Moon", regizat de Nae Caranfil, din 7 martie în cinematografele din România - VIDEO

"Closer to the Moon", regizat de Nae Caranfil, din 7 martie în cinematografele din România

Lungmetrajul "Closer to the Moon" a avut premiera mondială în deschiderea Festivalului de Film Românesc de la New York, pe 29 noiembrie 2013, în prezenţa regizorului şi a producătorului american Michael Fitzgerald.

Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuţie nume importante ale cinematografiei internaţionale, precum Vera Farmiga, nominalizată la premiile Oscar pentru rolul din "Sus, în aer/ Up in the Air", şi Mark Strong, cunoscut pentru roluri din filme precum "Un ghem de minciuni/ Body of Lies", "Un spion care ştia prea multe/ Tinker Tailor Soldier Spy", "Sherlock Holmes", se inspiră din povestea celor şase autori ai marelui jaf de la Banca Naţională, din 1959, când maşina instituţiei a fost atacată şi s-a furat echivalentul unui milion de dolari.

"«Closer to the Moon» e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar şi pentru că abordarea e neaşteptat de «relaxată» - poate un pic prea relaxată, date fiind aspectele tragice ale poveştii. E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenţia de limbă şi mai e şi problema evreiască, rar dezbătută în filmele româneşti. De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească şi viaţa în anii '60 în România comunistă - o interpretare neaşteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafaţă), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clişeul propagat de alte filme cum că viaţa în acea epocă era gri şi sufocantă", declara Nae Caranfil într-un interviu al ediţiei speciale AperiTIFF din 2012.

Nae Caranfil s-a născut pe 7 septembrie 1960 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1984. Filmul său din facultate s-a numit "Frumos e în septembrie la Veneţia" şi a câştigat premii în ţară şi străinătate. După absolvire, Nae Caranfil a avut câteva apariţii actoriceşti în filmele "Salutări de la Agigea", de Cornel Diaconu, şi "În fiecare zi mi-e dor de tine", de Gheorghe Vitanidis.

A urmat, la Bruxelles, Programul Scenariştilor Europeni din cadrul "Flemish European Media Institute" (FEMI). Între 1989 şi 1991 a scris scenarii pentru casa de producţie franceză "Compagnie Des Images".

Devine scenarist şi regizor celebru cu primul său lungmetraj, "E Pericoloso Sporgersi", care apare în 1993. Este o coproducţie franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, în 1993 şi premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava şi La Baule. "E Pericoloso Sporgersi" este un film compus din trei părţi care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei persone diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru.

Continuă cu "Asfalt Tango", în 1995, o altă comedie franco-română, în care joacă Charlotte Rampling. Al treilea său lungmetraj este coproducţia franco-italo-belgiană "Dolce Far Niente", din 1998, cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy şi Pierfrancesco Favino. Filmul obţine premiul pentru scenariu la Namur, în 1998, şi participă în competiţia oficială de la Karlovy Vary, în 1999. "Filantropica", realizat în 2002, este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obţine premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach şi Atena.

Pentru toate filmele sale de până acum, mai puţin filmul din studenţie ("Frumos e în septembrie la Veneţia"), Nae Caranfil este şi scenarist. Filmul său "Restul e tăcere" (2008) a câştigat marele premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris 1995 şi premiul al doilea în "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Hollywood, 1999. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la Cluj, în cadrul TIFF 2007, şi a închis competiţia oficială la Locarno în acelaşi an. A câştigat, de asemenea, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional al Producătorilor Independenţi de la Constanţa, în 2008, premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul publicului la B-EST, Bucureşti, în 2008.

"Restul e Tăcere" a fost propunerea României pentru premiile Oscar 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici