Concertul Whitesnake şi istoria heavy metal cu Judas Priest au încheiat grandios Rock the City

Un concert Whitesnake memorabil şi o reprezentaţie Judas Priest la înălţime, în care trupa, aflată în ultimul său turneu mondial, şi-a povestit istoria pe care a făcut-o în genul heavy metal, au încheiat grandios festivalul Rock the City 2011, duminică, în faţa a aproximativ 10.000 de oameni.

385 afișări
Imaginea articolului Concertul Whitesnake şi istoria heavy metal cu Judas Priest au încheiat grandios Rock the City

Concertul Whitesnake şi istoria heavy metal cu Judas Priest au încheiat grandios Rock the City (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Duminică seară, Piaţa Constituţiei din Capitală, unde a avut loc festivalul de trei zile, a fost aproape plină şi foarte animată de fanii celor două trupe. Printre aceştia s-au numărat cei trei instrumentişti de la Iris, Valter Popa, Ion "Nelu" Dumitrescu şi Doru "Boro" Borobeică, care stăteau împreună, dar şi luptătorul de K1 Cătălin Moroşanu.

După formaţiile din deschidere, Metrock, Trooper şi Hatebreed, la ora 18.45, cum a fost şi anunţat, au urcat pe scenă membrii trupei Whitesnake. Agitând continuu microfonul, solistul David Coverdale şi-a făcut intrarea într-o cămaşă albă descheiată larg, cu multe lanţuri, alături de ceilalţi membri, şi a început un show frenetic cu mai multe momente savurate pe deplin de public. Fără artificii de scenă, având doar în spate o cortină neagră cu numele trupei pe o emblemă, cei de la Whitesnake au cântat şi atât - şi a fost mai mult decât de-ajuns.

Performanţa vocală a lui Coverdale, instrumentaţia şi sonorizarea îmbinate perfect au făcut ca publicul să rezoneze cu muzica şi versurile, care se auzeau atât de clar, de la prima la ultima piesă. Concertul a fost deschis cu "Best Years", au urmat "Give Me All Your Love", "Love Ain't No Stranger", hitul "Is This Love" şi, de pe noul album al trupei - "Forevermore" (2011), "Steal Your Heart Away".

Salutând din nou Bucureştiul şi exprimându-şi bucuria de a cânta din nou aici şi de a vedea "chipuri fericite", Coverdale a spus că trupa a pregătit câteva cântece noi şi "tot felul de chestii".

După melodia care dă titlul noului album, "Forevermore" (scrisă cu mulţi ani în urmă, "unii dintre voi o ştiţi cred, datorită YouTube", a spus Coverdale), s-au succedat pe scenă, cu solo-uri de chitară, Doug Aldrich şi Reb Beach, acompaniaţi de aplauze. Apoi a venit rândul toboşarului Brian Tichy, care, rămas singur pe scenă, a făcut senzaţie, bătând cu beţele, pe care apoi le-a aruncat în mulţime, şi continuând doar cu mâinile.

"Fool For Your Lovin'", "Here I Go Again", întâmpinat şi cântat cu mare bucurie de mulţime, şi energicul hit "Still of the Night", în timpul căruia solistul a fluturat steagul României, au încununat reprezentaţia, după care Coverdale a prezentat trupa şi a transmis "o mie de mulţumiri pentru ospitalitatea minunată". "Fiţi fericiţi şi nu lăsaţi pe nimeni să vă facă să vă temeţi! Forever fucking more!", a exclamat el.

Însă mai era un moment în concert, chiar al lui Coverdale, care, singur pe scenă, a interpretat un fragment din "Soldier of Fortune", fără acompaniament instrumental, după care publicul l-a aclamat. Toţi membrii formaţiei s-au retras apoi, la ora 20.00, lăsând publicul fermecat de-a dreptul şi urându-i numai bine, prin piesa "We Wish You Well", care se auzea pe fundal.

După o pauză de aproape o oră, o cortină neagră cu numele turneului de adio Judas Priest - "Epitaph" - s-a lăsat peste scenă, căzând apoi pe ritmurile piesei "Rapid Fire". Printre echipamentele în lanţuri, două "furnale" fumegânde de-o parte şi de alta, din care ieşeau tridenţii, simbol al trupei, care se luminau la unele piese, Judas Priest a înlănţuit şi publicul, ţinându-l într-o priză continuă, cu fiecare piesă, timp de peste două ore.

Scena elibera flăcări şi fum, dar şi lasere, al căror joc se vedea pe Casa Poporului, iar maestrul de ceremonii - solistul Rob Halford - a schimbat aproape 10 ţinute, apărând în haine negre din piele, lungi, decorate cu multe ţinte, o pelerină cu glugă strălucitoare sau într-o simplă cămaşă neagră. "Hello everybody! The Priest is back! Look at all these heavy metal maniacs!", a strigat el mulţimii extaziate, promiţându-i "mult metal" şi o trecere prin istoria Judas Priest de peste patru decenii.

Setlist-ul a inclus piese de pe diferitele albume ale formaţiei, ilustrate pe fundal cu copertele discurilor, dar şi cu proiecţii explozive, cu vâlvătăi sau artificii. "Heading Out To The Highway", "Judas Rising", "Starbreaker", "Victim Of Changes", "Never Satisfied", "Diamonds And Rust", "Prophecy", "Night Crawler" şi aşa mai departe s-au succedat într-un ritm nebun, fără să lase un moment de linişte, piesele fiind completate de un ecou în mulţimea care striga ritmic.

Din show nu a lipsit apariţia lui Halford pe motocicletă, pe "Hell Bent For Leather", urmată de piesa de final, aşa cum apare în setlist-ul turneului, "You've Got Another Thing Comin'", scandată continuu. Membrii trupei şi-au luat la revedere, plecându-şi capetele în faţa publicului, şi s-au retras, dar, deşi părea încheiat concertul, mulţimea a cerut revenirea lor pe scenă. "Hei, oamenii ăştia mai vor un cântec", s-a auzit vocea solistului, iar trupa a revenit cu un bonus prin "Living After Midnight" şi puţin a lipsit să depăşească ora 23.00. "God bless you all!", le-a urat Halford tuturor fanilor, care au rămas să mai aplaude şi să strige.

Festivalul Rock the City, desfăşurat de vineri până duminică, a fost organizat de D&D East Entertainment şi European East Entertainment şi a inclus nume precum The Prodigy, Hatebreed şi Mike and The Mechanics.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici