Concursul Eurovision uneşte şi desparte Europa

Eurovision, printre ai cărui câştigători celebri s-au numărat Abba şi Celine Dion, înfiinţat în urmă cu peste 50 de ani pentru a uni Europa cu ajutorul muzicii şi al televiziunii, subliniază în 2009 diferenţele majore în ceea ce priveşte percepţia ţărilor participante asupra acestui concurs.

30 afișări
Imaginea articolului Concursul Eurovision uneşte şi desparte Europa

Concursul Eurovision uneşte şi desparte Europa

Autorităţile din Rusia s-au pregătit împotriva atacurilor teroriste, tarifele hotelurilor şi chiriile au atins preţuri exorbitante în Moscova, iar transportul în comun şi-a prelungit orarul de funcţionare, informează revista Variety. Chiar şi o paradă gay va fi organizată în capitala rusă, pentru a beneficia de atenţia mediatică de care se bucură concursul Eurovision.

Semifinalele acestui concurs au loc marţi şi joi, iar finala se va disputa sâmbătă. Finala concursului Eurovision va fi transmisă de 42 de posturi de televiziune din Europa, la o oră de maximă audienţă, urmând să fie vizionată de aproximativ 100 de milioane de telespectatori.

Eurovision reprezintă de mulţi ani un subiect de glumă în Marea Britanie şi în alte ţări din Europa de Vest, dar în Rusia concursul este privit cu o maximă seriozitate.

În 2008, Rusia a câştigat dreptul de a găzdui în premieră cel mai vechi concurs muzical european, după ce solistul Dima Bilan a obţinut cel mai mare punctaj, cu piesa "Believe", la ediţia de la Belgrad, în Serbia, ţara câştigătoare în 2007.

Campania de promovare desfăşurată în Rusia cu această ocazie nu are precedent. Moscova a fost pur şi simplu acoperită cu mii de afişe cu Miss World, rusoaica Ksenia Sukhinova, devenită imaginea concursului, şi cu Anastasia Prikhodko, în vârstă de 22 de ani, câştigătoarea variantei ruseşti a emisiunii "Star Factory" şi, totodată, reprezentanta Rusiei la ediţia din acest an a Eurovision.

Din comitetul de organizare fac parte nume mari din politica rusă, dar şi din showbiz, precum preşedintele Camerei Deputaţilor, Alexander Jukov, primarul Moscovei, Iuri Luztkov, şi Konstantin Ernst, preşedintele postului First Channel, care va transmite evenimentul.

Premierul Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu celebrul compozitor Andrew Lloyd Webber, şeful delegaţiei Marii Britanii la acest concurs. Lloyd Webber l-a fermecat atât de mult pe Vladimir Putin încât acesta a glumit, declarând doar după câteva minute de conversaţie, că va vota cu Jade Ewen, reprezentanta Marii Britanii în finala Eurovision.

Concursul a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc sau Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956.

Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. De-a lungul timpului, concursul a suferit numeroase schimbări. Pe măsură ce tot mai multe ţări doreau să ia parte la competiţie, a fost necesară stabilirea unui sistem de selecţie. Mai multe variante au fost testate până s-a ajuns la o formă stabilă.

Pentru ediţia din acest an, organizatorii evenimentului au pregătit un spectacol grandios, menit să impresioneze publicul din întreaga lume, deoarece, în afară de ţările europene, concursul va fi difuzat şi în Australia, Asia, Africa de Sud şi America.

Biletele pentru cele peste 16.000 de locuri din sală s-au epuizat de mult, chiar dacă preţul unui tichet a depăşit 400 de euro pentru semifinale şi a ajuns până la 667 euro pentru finala din 16 mai.

Prezentatorii semifinalei de marţi seară vor fi Natalya Vodyanova, fotomodel renumit în întreaga lume, şi Andrei Malakhov, unul dintre cei mai de succes prezentatori tv din Rusia, iar în deschiderea spectacolului vor cânta surorile Tolmechevy, gemenele care, în 2006, au câştigat concursul Eurovision Junior organizat de TVR la Bucureşti.

Prima semifinală se va încheia cu anunţarea, în ordine aleatorie, a celor zece ţări care se califică în finala din 16 mai.

România este reprezentată anul acesta de Elena Gheorghe, care va intra în concurs pe locul 14, cu piesa "The Balkan Girls", compusă de Laurenţiu Duţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici