Cosmonauţii de pe ISS răsuflă uşuraţi: au fost reparate toaletele!

Toaletele de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), defectate săptămâna trecută, au fost reparate cu succes, miercuri, potrivit informaţiilor furnizate de postul de televiziune al Agenţiei spaţiale americane (NASA).

18 afișări
Imaginea articolului Cosmonauţii de pe ISS răsuflă uşuraţi: au fost reparate toaletele!

Cosmonauţii de pe ISS răsuflă uşuraţi: au fost reparate toaletele! (Imagine: Mediafax/AFP)

Repararea toaletelor "pare să fi fost un succes", a indicat postul TV, după ce rusul Oleg Kononenko, inginerul de zbor al echipajului de pe ISS, a terminat de reparat pompa defectă cu ajutorul unor piese aduse de naveta Discovery.

Naveta americană s-a conectat luni la avanpostul spaţial, având ca principală misiune să livreze cel mai important modul al laboratorului japonez Kibo.

"După două ore şi jumătate de lucru, trei teste separate au indicat o funcţionare normală, (...) iar echipajul poate începe să utilizeze toaletele", a adăugat un purtător de cuvânt al NASA.

De o săptămână, cei trei bărbaţi aflaţi la bordul ISS, un american şi doi ruşi, au fost nevoiţi să facă apel la soluţii de urgenţă din cauza unei pene la sistemul de evacuare a urinei. Astronauţii s-au servit în acest timp de sacii individuali pentru recoltarea urinei şi a excrementelor. De asemenea, astronauţii au mai avut la dispoziţie toaleta de urgenţă de pe naveta Soyuz, conectată la Staţie şi care serveşte de vehicul de evacuare de urgenţă, dar şi cea de pe naveta Discovery.

Deşi un oficial de la Moscova a indicat, marţi, că defecţiunea la toaletele de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a devenit o problemă gravă, care i-ar putea obliga pe astronauţi, în ultimă instanţă, să se întoarcă mai devreme pe Pământ, un oficial de la NASA a adăugat, câteva ore mai târziu, că situaţia nu este atât de gravă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici