Costumele din "Aferim! ", film premiat la Berlin, expuse într-un mall din Bucureşti

Costumele personajelor principale din "Aferim!", lungmetraj pentru care cineastul Radu Jude a fost recompensat cu trofeul Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin 2015, sunt expuse începând de joi în mall-ul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

555 afișări
Imaginea articolului Costumele din "Aferim! ", film premiat la Berlin, expuse într-un mall din Bucureşti

Costumele din "Aferim! ", film premiat la Berlin, expuse într-un mall din Bucureşti (Imagine: Facebook)

Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului al XIX-lea. "Realizarea lor a durat aproape şase luni, timp în care s-a muncit intens la documentare, apoi concept şi confecţionare. Pentru producerea costumelor au lucrat peste 30 de oameni (croitori, asistenţi, oameni de patină, costumieri, meşteri populari, manufacturieri) şi am colaborat cu patru consultanţi specializaţi în vestimentaţie civilă şi militară", a declarat Dana Păpăruz.

"Pentru acest film au fost realizate aproape 2.000 de costume, iar bucureştenii care vor ajunge în săptămânile următoare în AFI Palace Cotroceni vor putea vedea unele dintre cele mai reprezentative piese vestimentare atât pentru film, cât şi pentru perioada în care se întâmplă acţiunea lungmetrajului regizat de Radu Jude", a adăugat Dana Păpăruz.

"Aferim!" va fi lansat pe 13 martie în cinematografele din România, la o lună după ce a câştigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Remarcate de criticii de specialitate, costumele din "Aferim!" sunt expuse în perioada următoare la intrarea FAR din cadrul complexului comercial AFI Palace Cotroceni. În cadrul expoziţiei, pot fi văzute hainele purtate de Teodor Corban (zapciul), Mihai Comănoiu (fiul zapciului, dorobanţ), Cuzin Toma (rob), Alexandru Dabija (boier), dar şi alte costume pe care publicul le va recunoaşte în film. Scenografia expoziţiei este semnată de Adrian Cristea.

După absolvirea secţiei de Design din cadrul Universităţii de Artă Bucureşti, Dana Păpăruz a lucrat ca designer de costume şi supervizor la peste 300 de reclame produse de agenţii de publicitate din ţară şi străinătate.

În materie de film, are o bogată experienţă în producţii americane filmate în România: "Side Show", de Thom Fitzgerald, "Prinţesa hoţilor/ Princess of Thieves", de Peter Hewitt, producţia BBC "Catherine the Great", de John Paul Davidson şi Paul Burgess), "Borat", de Larry Charles.

Dana Păpăruz a semnat şi costumele filmului "După dealuri", de Cristian Mungiu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător, Ada Solomon.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.

Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene şi este un proiect susţinut de Eurimages.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici