CRĂCIUNUL VEDETELOR - Vladimir Găitan: În copilăria din Bucovina, sărbătorile erau de basm şi credeam şi eu în Moş Crăciun

Actorul Vladimir Găitan a declarat, pentru MEDIAFAX, că în copilăria sa petrecută în Bucovina sărbătorile de iarnă aveau o aură de basm, pe care a încercat să o recreeze pentru cei doi copii ai lui, alături de care îşi va petrece şi în acest an Crăciunul.

255 afișări
Imaginea articolului CRĂCIUNUL VEDETELOR - Vladimir Găitan: În copilăria din Bucovina, sărbătorile erau de basm şi credeam şi eu în Moş Crăciun

Vladimir Găitan (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Cele mai frumoase sărbători de iarnă erau, pentru Vladimir Găitan, cele de acasă, din Bucovina.

"Eu sunt bucovinean şi nu am nicio aroganţă legat de locul naşterii, nu mă consider cu stea în frunte, dar vreau să cred că totuşi obiceiurile astea deosebite în Bucovina au o rezonanţă mai autentică, mai specială şi îndrăznesc să am această micuţă aroganţă vizavi de faptul că acolo lucrurile parcă au rămas undeva în poveste, în povestea cu Feţi-Frumoşi şi cu Ilene-Cosânzene", a spus Vladimir Găitan.

El a precizat că, în ciuda faptului că părinţii săi nu mai trăiesc, iar casa bătrânească nu mai este a lui, merge cât poate de des împreună cu soţia şi cu copiii în Bucovina.

"Şi acum doi ani am refăcut un Crăciun în cea mai pură tradiţie bucovinească, lângă Putna, şi am avut surpriza, a doua zi de Crăciun, la slujba din Mănăstirea Putna, lângă mormântul lui Ştefan cel Mare, să descopăr o lume absolut coborâtă din fresce. Erau ţăranii îmbrăcaţi în costume naţionale de o frumuseţe că mi-au luat respiraţia efectiv, mi s-a pus un nod în gât şi nu sunt patetic, nu sunt exagerat deloc. Era totul aşa de frumos de parcă aşteptam şi Ştefan cel Mare să se ridice din mormânt şi să participe. Un cor de câteva zeci de călugări cântau colinde de Crăciun, ălea vechi, adevărate, şi totul răsuna de nu pot să spun ce senzaţie de poveste şi de vis am avut", a explicat Vladimir Găitan.

Actorul îşi doreşte ca în 2013 să îşi petreacă sărbătoarea de Paşte în Bucovina. "Mi-am propus să-mi iau copiii, care sunt mari acum şi înţeleg lucrurile foarte bine şi vreau să mergem iarăşi acolo, pentru că şi sărbătoarea de Paşti vreau să cred că are acolo o rezonanţă absolut specială", a spus el.

Vorbind de copiii săi, Gloria şi Alexandru, Vladimir Găitan şi-a amintit cum venea Moş Crăciun la aceştia pe vremea când erau mici.

"Eu nu l-am interpretat pe Moş Crăciun, dar aveam un coleg drag care întotdeauna se îmbrăca şi venea cu sania pe stradă şi Gloria, care era micuţă, se uita pe geam şi era aşa de impresionată. Noi mergeam, îl îmbrăcam şi după aia el venea pe mijlocul străzii - stăteam în Cotroceni pe atunci - şi era foarte spectaculos. Ca orice actor îşi interpreta rolul excepţional. Iar eu eram cu ea şi moşul venea cu sania şi pe sanie erau cadourile. Lucrurile erau făcute foarte bine şi foarte impresionant. Alex, care era mai mare, avea aşa o acceptare uşor suverană, cam înţelegea el că totul e regie. El era cu şase ani mai mare ca soră-sa, dar pe cea mică am păcălit-o câţiva ani la rând, am reuşit să îi creăm povestea aşa cum scrie la carte", a spus Vladimir Găitan.

Actorul şi-a amintit că în copilărie credea şi el în Moş Crăciun.

"Într-o noapte, am încercat să rămân treaz, să văd cum apar darurile sub brad şi bineînţeles că nu am rezistat şi am adormit. Întotdeauna eram păcălit de fenomenul ăsta. Când mă sculam dimineaţă, sub brad erau toate darurile. Şi mă întrebam pe unde a intrat şi cum a intrat, că doar eu am stat şi am păzit şi nu avea pe unde să meargă. Părinţii noştri ne-au întreţinut această poveste foarte frumos şi fără fiţe multe. Era povestea adevărată şi aveam un cult pentru cele două sărbători - Crăciunul şi Paştele. În Bucovina, aveau nişte conotaţii de basm adevărat şi aşa am crescut cu toată opresiunea care era în jurul nostru", a spus Vladimir Găitan.

El şi-a amintit că în copilăria sa se vorbea oficial doar de Moş Gerilă, Moş Crăciun fiind interzis la şcoală.

"Dar oamenii îşi făceau sărbătoarea de Crăciun şi nu păţeau nimic. Aşa erau lucrurile erau în zona aia, eram lăsaţi să credem. Am văzut însă o scenă care, când am crescut mai mare, m-a impresionat. Foarte urât, foarte trist, erau oameni care ostentativ îşi cumpărau bradul după Crăciun, adică ei serbau Moş Gerilă, anul nou. Şi ostentativ mergeau în piaţă şi veneau cu bradul după Crăciun, spunând că ei nu serbau sărbătorile religioase. Am văzut din păcate şi scena asta, care mie mi-a sunat oribil. Erau oameni care se temeau, aveau funcţii probabil şi ştiau că vor fi raportaţi. Preferau să vină cu bradul de Crăciun a doua zi de sfânta sărbătoare", a explicat Găitan.

Crăciunul de anul acesta îl va găsi pe Vladimir Găitan acasă, înconjurat de toată familia.

"Anul acesta o să petrecem Crăciunul acasă. Îl aştept pe Alexandru să vină de la Londra. Vom fi cu Gloria, cu prietenul ei, cu soţioara mea, cu Mica, avem o bunică de 85 de ani, care e lângă noi. Se pune masa frumos, bradul e deja făcut şi probabil vor fi şi nişte cadouri sper să vină, pentru că am fost cuminte", a glumit Vladimir Găitan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici