Craniul unei femei supuse unei trepanaţii în secolul al 3-lea, descoperit în Grecia

O echipă de arheologi greci a scos la lumina zilei craniul unei tinere femei care a suferit o trepanaţie în secolul al 3-lea, la Veria, în nordul Greciei, potrivit presei locale.

192 afișări
Imaginea articolului Craniul unei femei supuse unei trepanaţii în secolul al 3-lea, descoperit în Grecia

Craniul unei femei supuse unei trepanaţii în secolul al 3-lea (Imagine: www.wtopnews.com)

Scheletul a fost descoperit în cimitirul antic de la Veria, în cursul unor excavaţii pe o stradă a oraşului modern.

Craniul tinerei femei "poartă semnele unei răni şi credem că este vorba de o intervenţie chirurgicală complexă, pe care doar un medic experimentat ar fi putut să o realizeze", a declarat şeful echipei de arheologi, Ioannis Graikos.

Specialistul va prezenta descoperirea în cursul celei de-a 21-a reuniuni anuale a arheologilor din nordul Greciei, care se desfăşoară până sâmbătă, la Salonic.

"Îngrijirea medicală a corpului uman în Veria romană se încadrează într-o lungă tradiţie care a început cu Hipocrat (460 - 437 î.Chr.) şi a continuat cu medicul roman Celse (25 î.Chr. - 50 d.Chr.) şi Galen (131 - 201)", a adăugat Graikos.

În 2003, arheologii greci au descoperit în insula Chios (estul Mării Egee ), într-un mormânt datând din secolul al II-lea î.Chr., craniul unui bărbat care suferise o trepanaţie. Cercetătorii au stabilit că pacientul "a trăit mulţi ani după operaţie".

O altă trepanaţie, asupra unei tinere femei în vârstă de aproximativ 20 de ani, rănită de o armă, în secolul al VIII-lea î.Chr., a fost descoperită în 2006, în regiunea Tracia, pe locul vechii localităţi Abdera.

Trepanaţia, formă veche de chirurgie, a fost practicată încă din preistorie, în timpul epocii de piatră până în neolitic, (5.000 î.Chr.) şi a fost descrisă ulterior de Hipocrat, părintele medicinei. Trepanaţia constă în deschiderea unei cavităţi (mai ales a cutiei craniene) prin perforarea oaselor cu ajutorul trepanului, pentru extirparea tumorilor sau cheagurilor de sânge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici