Criticul literar Dan Alexandru Condeescu a decedat

Istoricul, criticul literar şi editorul Dan Alexandru Condeescu, cel care a condus timp de 17 ani Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), a decedat miercuri, la vârsta de 57 de ani, în urma unui cancer de prostată.

19 afișări
Imaginea articolului Criticul literar Dan Alexandru Condeescu a decedat

Criticul literar Dan Alexandru Condeescu a decedat

Potrivit MNLR, trupul neînsufleţit va fi depus în Rotonda Muzeului din Bdul. Dacia nr. 12. Funeraliile vor avea loc vineri, la Cimitirul Giuleşti-Sârbi.

Născut la 15 februarie 1950 în Bucureşti, Dan Alexandru Condeescu a absolvit Colegiul Sf. Sava (1969) şi Facultatea de limba şi literatura română, secţia română-franceză, la Universitatea din Bucureşti (1974). În anul 1978 a susţinut colocviul de admitere la doctorat cu tema „Redescoperirea realului şi realismul burlesc în Renaştere“. După 1990 a schimbat subiectul tezei cu „Nichita Stănescu. Geometria haosului (viaţa şi opera)“. Susţinerea tezei – 1999; conducător de lucrare – acad. prof. dr. Zoe Dumitrescu Buşulenga.

A debutat în 1972 în reviste studenţeşti şi de specialitate cu articole de critică, stilistică şi istorie literară (,,Amfiteatru'', ,,Limbă şi literatură''), apoi la revista ,,Luceafărul'' (1977), unde a susţinut rubrica de ,,Debut'' până în anul 1987.

La data de 17 octombrie 1990 a fost numit, prin ordinul Ministerului Culturii, Andrei Pleşu, director interimar al Muzeului Literaturii Române, fiind ulterior definitivat pe acest post în 1991. Din februarie 1992 este redactor-şef al revistei editate de Muzeul Literaturii Române, „Manuscriptum”. În acest interval, muzeul a fost restaurat integral, iar revista a ajuns cu apariţiile la zi.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, precum şi Preşedintele Secţiei de Critică Literară a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

A înfiinţat Editura MNLR, coordonând o serie de colecţii inedite, şi a încercat să modernizeze ,,conceptul'' de muzeu literar. A organizat expoziţii literare în ţară şi în străinătate: Literatura germană din Bucovina (Berlin, 1992), Nichita Stănescu (Veneţia, 1993), Avangarda românească, în cadrul marii expoziţii internaţionale de la Bonn, ,,Europa-Europa'' (1994), Expoziţia „Lucian Blaga” (Roma, 1995), Avangarda şi contemporaneitatea (Bruxelles, 1999), Momentul neomodernist de la '68 (New York, 1999), (Budapesta, Viena, Roma, 2003)
„Mircea Eliade” (Veneţia, 2007).

A editat opera lui Nichita Stănescu, cu care a colaborat strâns în ultimii ani de viaţă ai poetului (1978–1983).

De-a lungul timpului a primit diverse premii literare şi medalii printre care: Premiul pentru critică (1977) şi Premiul special (1985) pentru ediţia "Ordinea cuvintelor" (Nichita Stănescu) ale revistei ,,Luceafărul'', Premiul pentru eseu al Consiliului Ziariştilor din România (1988), Premiul pentru critică şi istorie literară ,,Nichita Stănescu'', Ploieşti 2004, Medalia ,,150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu''.

În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul ,,Serviciu credincios'' în rang de cavaler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici