Cu treizeci de secunde înainte de o greşeală, creierul intră în repaus - studiu

Cercetătorii au descoperit că, dacă îndeplineşte sarcini repetitive şi monotone, creierul intră involuntar în repaus cu aproximativ 30 de secunde înainte de a lua o decizie greşită, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, preluat de AFP.

101 afișări
Imaginea articolului Cu treizeci de secunde înainte de o greşeală, creierul intră în repaus - studiu

Cu treizeci de secunde înainte de o greşeală, creierul intră în repaus (Imagine: Mediafax Foto)

Studiind starea în care se află creierul, cercetătorii au putut prezice greşelile înainte ca acestea să se producă.

"Există această situaţie, probabil intrinsecă, în care creierul spune că are nevoie de o pauză, iar tu nu poţi să faci nimic (pentru a împiedica acest lucru, n.r.)", a explicat autorul principal al acestui studiu, Tom Eichele, de la Universitatea din Bergen, Norvegia.

"Toată lumea cunoaşte, fără îndoială, sentimentul că, uneori, creierul nu este la fel de receptiv sau performant şi că tu nu ai făcut nimic pentru ca acest lucru să se întâmple", a spus acesta.

Când se produce acest lucru, sângele se adună în zona cea mai activă din creierul aflat în repaus.

Această stare apare cu aproximativ 30 de secunde înainte ca o eroare să fie comisă, iar cercetătorii cred că descoperirea poate sta la baza unui sistem de alertare care să ajute la îmbunătăţirea concentrării şi atenţiei. Un astfel de sistem ar putea fi util, de exemplu, pentru controlorii de trafic aerian, a spus Eichele.

"Putem, probabil, să elaborăm un aparat (care ar putea fi plasat) pe capetele celor care trebuie să ia (acest tip) de decizii", a spus cercetătorul.

"Putem măsura semnalul şi informa utilizatorul despre momentul în care creierul intră în repaus, atunci când deciziile sale nu sunt dintre cele mai bune", a spus Eichele.

Un prototip de electroencefalogramă portabilă este în curs de dezvoltare şi ar putea apărea pe piaţă în 10-15 ani, a precizat cercetătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici