Cum a ajuns din glumă un student de 25 de ani pe locul 2 în sondaje, la alegerile prezidenţiale din Serbia. I se zice Gandalf din Balcani

În ciuda faptului că şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Serbia în urmă cu câteva săptămâni, un student sârb se plasează pe locul al 2-lea în sondajele de opinie, cu doar o zi înaintea alegerilor programate pe 2 aprilie, informează BBC online.

13171 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns din glumă un student de 25 de ani pe locul 2 în sondaje, la alegerile prezidenţiale din Serbia. I se zice Gandalf din Balcani

Cum a ajuns din glumă un student de 25 de ani pe locul 2 în sondaje, la alegerile prezidenţiale din Serbia. I se zice Gandalf din Balcani: "O să ajung preşedinte fără să-mi închei studiile"

Candidatul, Ljubisa Preletacevic (zis Beli, cuvânt care în sârbă înseamnă „alb”, în timp ce Preletacevic desemnează o persoană care schimbă taberele politice pentru beneficii personale) este alter ego-ul lui Luka Maksimovic, un student la comunicare, în vârstă de 25 de ani.

Îmbrăcat excentric într-un costum alb şi cu o coadă în stilul samurailor, Beli este extrem de popular în rândul alegătorilor sârbi, iar videoclipurile sale de promovare în campanie au devenit adevărate lovituri în social media.

Premierul Aleksandar Vucic se află pe locul 1 în topul preferinţelor sârbilor la alegerile de mâine pentru mandatul prezidenţial de  5 ani, cu peste 50% dintre alegători, potrivit sondajelor.

Partidul Progresist al lui Vucic nu are contracandidaţi serioşi în lupta pentru putere, în special datorită popularităţii lui Vucic, iar partidul lui Beli se află pe locul al doilea în preferinţele votanţilor, la doar două săptămâni de la intrarea sa în cursa electorală.

Deşi are coadă de samurai, Maksimovic reprezintă mişcarea anti-estabilishment care ia cu asalt Vestul.

Videoclipurile sale din campanie au devenit virale: Beli Preletacevic călărind un cald, făcând flotări ca Rocky, Beli înfofolit într-o pelerină făcută din draperie, în stilul lui Gandalf.

Cu toate acestea, nou-venitul Beli, care poartă bijuterii supradimensionate, câştigă puternic din spate propulsându-se în lumea politicii.

Pe contul său de Twitter, Beli a distribuit un meme cu preşedintele american Donald Trump, pe care îl numeşte „colegul” său, care ţine o pancartă pe care scrie „megi şi votează-l pe Beli”.

 

 

Candidatul atipic îşi zice Gandalf din Balcani, făcând referire la bunul vrăjitor Gandalf din trilogia „Lord of The Rings”, şi în anumite ipostaze apare pe un cal alb, pe câmp. De altfel, adeseori Beli apare în videoclipuri călare pe calul său trecând prin oraşe şi făcând promisiuni de campanie neobişnuite.

Acesta apare şi într-un videoclip muzical de pe pagina sa de YouTube, cu versurile: „Serbia e incendiată. De această dată nu mai există cale de întoarcere. Un conducător s-a născut, o prevestire vine din cer. El taie prin minciuni cu sabia sa de foc şi zdrobeşte lanţurile.”

"Beli, fii curajos, eşti un adevărat câştigător. Eşti un cavaler şi protectorul tuturor oamenilor.", mai spun versurile videoclipului.

Campania sa în mediul online a fot un succes, inclusiv videoclipul care îl înfăţişează dansând pe străzi, acompaniat de trompetişti.

Personajul său fictiv a început ca o glumă făcută alături de prietenii săi pentru a ironiza corupţia din Serbia. Cu toate acestea, tinerii au reuşit să câştige câteva poziţii în parlamentul de la Belgrad la alegerile locale din 2016.

 

Maksimovic insistă că sunt şi chestiuni serioase. 10 din cei 12 consilieri locali din oraşul său, Mladenovac, fac parte din partidul său şi sunt oameni serioşi, în afara sa şi a asistentului său: "Suntem cea mai mare forţă de opoziţie din Mladenovac”, a declarat Beli pentru Reuters.

În prezent, Beli se apropie vertiginos de scena politică naţională după ce a câştigat popularitate printre tinerii din Serbia.

Sâmbăta trecută, Beli ar fi urcat o statuie dintr-un oraş sârb ţipând cître mulţime: „Sunt aici ca să vă salvez, oameni buni!”

Indiferent de rezultatul alegerilor de mâine, campania lui Beli se pare că a atins o coardă sensibilă, în special în rândul tinerilor, învingând alţi lideri politici cu state vechi. Acesta a declarat recent pentru AFP:  "Toată atenţia pe care o primim este de a le da peste nas autorităţilor şi opoziţiei. Ei ar trebui să-şi pună întrebarea unde a ajuns această ţarp când un personaj fictiv poate candida la preşedinţie iar oamenii vor să-l voteze. Asta arata că e ceva  greşit în ţara asta.”

Maksimovic, care speră să ajungă prezentator TV, a declarat că îşi dorea doar să-şi treacă toate examenele la timp: "O să ajung preşedinte fără să am studiile încheiate", a glumit acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici