Cum recunoşti un şef egoist: Detaliul din semnătură care îl demască

Şefii cu semnături de mari dimensiuni prezintă o predispoziţie mai mare spre narcisism, afirmă autorii unui studiu recent, realizat prin compararea semnăturilor provenind de la 605 directori ai unor companii americane de top.

5093 afișări
Imaginea articolului Cum recunoşti un şef egoist: Detaliul din semnătură care îl demască

Cum recunoşti un şef egoist: Detaliul din semnătură care îl demască (Imagine: Northfoto)

Acelaşi studiu a evidenţiat faptul că şefii cu cele mai mari semnături primesc şi cele mai mari salarii, dar ei prezintă totodată şi cele mai mare riscuri de a falimenta companiile pe care le conduc, informează dailymail.co.uk.

Autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Kenan-Flagler Business School din cadrul Universităţii Carolina de Nord din Statele Unite, au analizat semnăturile directorilor de companii care au expediat o serie de documente la U.S. Securities and Exchange Commission.

Autorii studiului identifică narcisismul este cu o trăsătură de caracter "egoistă, asociată cu îngâmfarea şi cu lipsa de consideraţie faţă de cei din jur".

Aceste trăsături îi fac pe şefii narcisişti să ia decizii proaste, însă sunt aceleaşi însuşiri cu ajutorul cărora ei reuşesc să îi convingă pe directori şi pe acţionari de faptul că sunt competenţi, aducându-le astfel salarii mari.

Cele 605 semnături analizate au fost extrase din rapoartele anuale şi din celelalte documente întocmite de companiile americane incluse în indexul S&P 500 până în iulie 2011. Indexul S&P 500 conţine cele mai valoroase 500 de companii listate la bursa de mărfuri din Statele Unite.

Semnăturile au fost introduse într-un program generat pe computer, care a desenat un dreptunghi în jurul fiecăreia dintre ele şi a măsurat spaţiul pe care îl ocupau aceste semnături.

Potrivit unor studii anterioare, cu cât semnătura unei persoane este mai mare, cu atât acea persoană are un "ego" mai mare.

Considerând dimensiunea semnăturii drept un parametru al narcisismului, autorii studiului au descoperit astfel că şefii consideraţi "narcisişti" investesc mai mult în cheltuielile de capital şi în achiziţii, dar plătesc dividende mai mici.

Alţi cercetători şi-au declarat scepticismul faţă de concluziile acestui studiu.

James Westerman şi Jacqueline Bergman de la Appalachian State University au declarat pentru reţeaua americană de televiziune ABC că şi alţi factori pot să determine mărimea unei semnături, printre aceştia numărându-se o părere bună despre sine şi o personalitate extrovertită.

Semnăturile unor personalităţi de prim rang din politica americană au ţinut prima pagină a presei din Statele Unite, luna trecută, atunci când Barack Obama l-a nominalizat în mod oficial pe Jacob "Jack" Lew, directorul personalului de la Casa Albă, pentru postul de Secretar al Trezoreriei.

Dacă Jack Lew va fi confirmat în funcţia de Secretar al Trezoreriei, atunci semnătura lui copilărească - comparată de presa americană cu "o adunătură de cartofi prăjiţi ondulaţi" - va apărea pe bancnota de 1 dolar.

Preşedintele Barack Obama chiar a glumit la un moment dat, spunând că s-a gândit să renunţe la nominalizarea lui Jack Lew după ce i-a văzut semnătura, considerată bizară şi ilizibilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici