Cum transformă ”super viermii” polistirenul într-o hrană sănătoasă. Cercetătorii speră să găsească un proces de eliminare a spumei pentru ambalaje care poluează

  • Larvele gândacului întunecat, supranumite "super viermi", au ajuns recent să mănânce, în slujba ştiinţei, o mâncare mult mai ciudată: materialul folosit în ambalajele din plastic cu durată de viaţă lungă, cunoscut uneori sub numele de polistiren.
  • Înţelegând microbii care ajută larvele de gândaci mari să digere polistirenul, oamenii de ştiinţă speră să găsească un proces mai bun de eliminare a spumei din ambalaj.
844 afișări
Imaginea articolului Cum transformă ”super viermii” polistirenul într-o hrană sănătoasă. Cercetătorii speră să găsească un proces de eliminare a spumei pentru ambalaje care poluează

Cum transformă ”super viermii” polistirenul într-o hrană sănătoasă. Cercetătorii speră să găsească un proces de eliminare a spumei pentru ambalaje care poluează

După cum au documentat oamenii de ştiinţă într-o lucrare publicată joi în revista Microbial Genomics, acestea chiar au luat puţin în greutate şi au reuşit să se metamorfozeze în gândaci în cea mai mare parte a timpului, ceea ce i-a determinat pe cercetători să le verifice sistemul digestiv pentru a găsi microbi care ar putea descompune polistirenul. Dacă oamenii de ştiinţă pot înţelege setul de instrumente al acestor microbi, pot concepe o modalitate mai bună de reciclare a acestei substanţe tenace, care, dacă este lăsată singură, poate persista în mediul înconjurător sute de ani sau mai mult.

Acestea nu sunt primele insecte care au fost hrănite cu polistiren în laborator. Viermii de făină sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a mânca substanţa care compune ambalajul alunelor, printre alte materiale plastice, a declarat Christian Rinke, microbiolog la Universitatea Queensland din Australia şi unul dintre autorii noii lucrări, potrivit New York Times.

Atât viermii de făină, cât şi super viermii au fost observaţi consumând polistiren, iar aceştia îşi pierd această abilitate atunci când sunt hrăniţi cu antibiotice. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că microbiomul lor intestinal se află probabil în spatele acestui talent neobişnuit.

Dr. Rinke şi colegii săi au crescut trei grupuri de super viermi în laborator. Un grup a mâncat tărâţe, unul a mâncat blocuri de polistiren şi al treilea nu a mâncat nimic. 

În timp ce tărâţele erau evident mult mai atractive pentru super viermi, aceştia au fost dispuşi să încerce şi polistirenul. În 48 de ore, fecalele grupului de polistiren au trecut de la maro deschis la alb, iar greutatea lor a crescut foarte încet pe parcursul a trei săptămâni.

Când a venit momentul ca insectele să se metamorfozeze în gândaci, cele care au mâncat tărâţe au finalizat tranziţia cu succes în aproape 93% din cazuri; cele care au murit de foame au adunat doar 10%. În mod surprinzător, 66.7% dintre larvele mâncătoare de polistiren cărora li s-a dat şansa de a se transforma în pupile au reuşit. Acestea au reuşit să obţină suficientă energie din substanţa notorie indigestă pentru a se transforma.
 
Polistirenul este cu siguranţă o dietă slabă", a declarat Dr. Rinke. Dar "viermii pot supravieţui - nu par bolnavi sau ceva de genul acesta".
 
Cercetătorii au secvenţiat tot ADN-ul pe care l-au putut extrage din intestinele larvelor. Ei au fost mai puţin interesaţi de microbii specifici care erau prezenţi decât de enzimele care erau produse în timp ce microbii lucrau pentru a descompune polistirenul. 
 
Cu mai multe detalii despre condiţiile de care au nevoie aceste enzime şi despre natura precisă a abilităţilor lor, Dr. Rinke speră că, într-o zi, va putea fi proiectat un proces industrial de reciclare a spumei pentru ambalaje. În prezent, polistirenul uzat poate fi transformat în anumite tipuri de materiale de construcţie pentru a încerca să nu ajungă la gropile de gunoi. Cu toate acestea, o soluţie mult mai bună ar fi o modalitate de a descompune componentele sale şi apoi de a le reconstrui în ceva nou, poate cu ajutorul microbilor care le-ar putea transforma în bioplastice noi.
 
Ar face ca totul să fie mai interesant din punct de vedere economic", a spus el. „Ar crea ceva căutat".
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici