Cuplul Obama a ales lucrările unor pictori moderni pentru decorarea Casei Albe

Cuplul Michelle şi Barack Obama a împrumutat de la mai multe muzee de artă din Washington 47 de tablouri aparţinând unor pictori americani şi străini moderni şi abstracţi, pentru a decora interiorul Casei Albe.

303 afișări
Imaginea articolului Cuplul Obama a ales lucrările unor pictori moderni pentru decorarea Casei Albe

Cuplul Obama a ales lucrările unor pictori moderni pentru decorarea Casei Albe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista operelor împrumutate de la cinci muzee, printre care se numără National Gallery of Art şi Muzeul de artă modernă şi contemporană Hirshhorn, a fost dată publicităţii de biroul de presă al primei doamne a SUA, Michelle Obama.

"Este un fapt neobişnuit ca un preşedinte să aleagă mai degrabă opere contemporane decât tablouri istorice sau tradiţionale din pictura americană", este de părere Valerie Fletcher, curatorul muzeului Hirshhorn, de la care cuplul prezidenţial american a împrumutat şapte tablouri şi două sculpturi.

Dintre cele 47 de opere ce alcătuiesc o colecţie variată, şapte pânze sunt operele unor artişti de culoare, dintre care unul este Glenn Ligon, care explorează teme precum politica şi rasele, folosind în tablourile sale diverse texte şi reproduceri ale unor fotografii. Tabloul ales de cuplul prezidenţial, intitulat "Black like me No.2", reprezintă un omagiu textual adus cărţii jurnalistului alb John Howard Griffin, care a relatat experienţele prin care a trecut după ce şi-a înnegrit pielea.

"Este o operă foarte puternică, care poate fi expusă pe pereţii din apartamentele private", a declarat Valerie Fletcher, explicând că, potrivit regulilor în vigoare, picturile artiştilor în viaţă nu pot fi expuse în zonele publice ale Casei Albe.

Pictorul William Johnson, care face parte din mişcarea de renaştere a culturii afro-americane "Rebirth of Harlem", este bine reprezentat, cu patru picturi naive, ca şi Alma Thomas, una dintre primele pictoriţe afro-americane aparţinând curentului abstract.

Soţii Obama au ales şi câteva obiecte din lut şi din cultura amerindienilor.

Dintre operele clasice se remarcă doar tabloul "Sunset", al pictorului Winslow Homer, şi două bronzuri de Degas, reprezentând două dansatoare. În schimb, pictorii abstracţi Mark Rothko şi Josef Albers, artişti conceptuali precum Edward Corbett şi Jasper Johns sau aparţinând curentului pop-art, precum Edward Ruscha, sunt bine reprezentaţi.

Cuplul prezidenţial american a ales şi câteva pânze ale unor pictori de dincolo de Ocean, un fapt foarte rar la Casa Albă, locul în care tradiţia impune ca pictura americană să fie privilegiată. În afara bronzurilor lui Degas, câteva naturi moarte semnate de pictorul italian Giorgio Morandi şi-au găsit un loc la Casa Albă alături de o reprezentare impresionistă a oraşului Nisa, realizată de Nicolas de Staël.

Vasele din lut vor fi expuse în biroul oval al preşedintelui american, ca şi modelul original al unui telegraf, realizat de Samuel Morse, protejat de un strat de sticlă.

În opinia curatorului Casei Albe, William Allman, alegerile soţilor Obama "demonstrează un interes special pentru arta modernă veritabilă".

Jackie Kennedy a expus în premieră un Cézanne la Casa Albă, iar Hillary Clinton prefera operele abstracte semnate de Kandinski şi De Kooning şi a promovat-o pe Georgia O'Keefe.

George Bush a agăţat în biroul oval, în timpul mandatului său, un tablou al artistului texan Tom Lea, care reprezenta un cactus de dimensiuni mari desenat pe fondul unui cer înnorat din vestul american.

În afara celor două muzee deja citate, operele de artă alese de cuplul Obama provin de la Muzeul Indienilor Americani, de la Muzeul de Istorie Americană şi de la Smithsonian American Art Museum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici